Hej! Możeby założyć jakieś subforum, w którym każdy MG miałby swój temat i w nim opisywałby odbyte przez siebie sesje? To by było niezłe, ponieważ moglibyśmy czerpać tony pomysłów na przygody, spotkania, zagadki, zadania itp. itd. Czy coś takiego jest możliwe? Czy będzie trzeba płacić punktami?
Ostatnio zmieniony przez bartekq dnia Pią Maj 05, 2006 3:11 pm, w całości zmieniany 2 razy
Hmmm, to nie to samo. Jeśliby mój pomysł się zrealizował to każdy MG miałby swój własny temat-dziennik służący jednocześnie i mu, by sobie coś tam przypomnieć i innym - pomysły na sesje, sposoby prowadzenia, charakter rozgrywki a także dobre opowiadanie ;]
Posty: 567 Skąd: z Częstochowy Ostrzeżenia: za dużo Płeć: Mężczyzna Ostrzeżenia : 1
A tu się muszę - po raz pierwszy od dawna - zgodzić z bartkiemq(przepraszam, nie mam bladego pojęcia jak się Twój nick odmienia, więc postanowiłem odmienić "bartek" i zostawić w spokoju "q"). W sumie fajny pomysł.
Cytat:
Tak , każda sesja to edit posta.
...oprócz tego, bo moim zdaniem lepiej by każdy miał swój temat i każdą sesję opisywał w nowym poście. Większa przejrzystość i od razu wiadomo kiedy jest aktualka.
Do tego moim zdaniem każda kampania MG powinna mieć dwa tematy - główny(tylko dla opisującego) i komentarze.
_________________ "Kiedy patrzysz na świat zaczynasz się zastanawiać jak działa. Zaczynasz myśleć jak działa np. polska gospodarka. A od tego już krok od choroby psychicznej."
-Heretyk
Posty: 567 Skąd: z Częstochowy Ostrzeżenia: za dużo Płeć: Mężczyzna Ostrzeżenia : 1
Chcesz – masz.
„Actual Play” – projekt autorstwa Radka, na podstawie pomysłu bartkaq
Raporty z sesji, dzienniki MG, actual play – jakby tego nie nazwać, rozchodzi się o to samo. Forum służące MG(bądź graczom) do przedstawiania opisów ostatnio rozegranych sesji. Czytanie takowych może dawać ciekawe pomysły innym mistrzom gry. Poza tym w żaden inny sposób nie otrzyma się prawdziwej możliwości poznania preferencji innego forumowicza. Nie wspominam nawet o tym, że tekst po prostu może być miły w czytaniu.
Trzeba od razu zaznaczyć, że pomysł ten jest wykorzystywany na wielu zagranicznych i polskich forach dotyczących RPG. Zazwyczaj cieszy się na nich dużą popularnością.
Jak miałoby to wyglądać w praktyce? Na każdą kampanię (lub na każdy zbiór przygód) piszący może przeznaczyć jeden temat. Opisuje w nim mniej lub bardziej dokładnie rozegrane sesje. Może przy tym przedstawiać zarówno sprawy czysto fabularne, jak i mechaniczne. Każda nowa sesja związana z poprzednimi to nowy post w tym temacie.
Dla utrzymania porządku, na każdy temat „actual play” przypada temat z komentarzami. Może on być – to zależy od preferencji administratorów – w tym samym forum, bądź na innym(o nazwie – jakże odkrywczo! – „Komentarze”).
Zakładając temat należy:
- w nazwie tematu zaznaczyć o jaki system (oraz, ewentualnie, świat) chodzi, np. „[WFRP2]W cieniu wieży”, „[D&D, FR]Źle się dzieje w Cormyrze”, „[storytelling, klimaty Pratchetta]Klątwa figinów”;
- należy przedstawić graczy oraz ich postacie, np.: „Józek – skrajny Gamista, fan D&D. Każda jego postać musi być chora psychicznie, w innym wypadku nie odczuwa zadowolenia z gry. Nie lubi elfów i każdą postać tej rasy gnoi.”, „Ghar’ghar – przygłupi trolli wojownik, polega głównie na brutalnej sile. Choć ćwierćmózg, to bardzo dobrze wychowany. Brzydzi się jedzeniem ludzkiego mięsa i przeprasza, gdy kichnie.”;
- podać system, podejście do mechaniki, opisać ogólny klimat – wraz z uzasadnieniem;
- w miarę barwnie i ciekawie opisać przebieg przygody;
- podać problemy, ich rozwiązania – o ile dotyczy.
(A swoją drogą to głupek jestem - dopiero teraz zorientowałem się, że Beamhit gra z Ariochem xP)
_________________ "Kiedy patrzysz na świat zaczynasz się zastanawiać jak działa. Zaczynasz myśleć jak działa np. polska gospodarka. A od tego już krok od choroby psychicznej."
-Heretyk
Ja(z pomocą mojego MG) jestem w stanie opisywać dwie aktualnie prowadzone kampanie. Myślę, że również pomysłodawca, czyli bartekq, będzie zamieszczać. A poza nami? Trzeba by się było pytać indywidualnie, bo na pewno są osoby, które nawet nie zaglądają do Agory .
-Heretyk
Tak odrobinę spamersko spytam: to jak z tym będzie? Mamy może założyć jakąś ankietkę, aby poznać zdanie forumowiczów na temat tego pomysłu? A jeśli nie, to kiedy możemy spodziewać się tego subforum? Bo, kurde, nie wiem czy mam w końcu pisać czy nie .
-Heretyk
Ja proponuje aby bartekq z edytował pierwszego posta i dodał ankietę.
-Będę opisywał sesje chce własny temat
-Będę czytał przygody
-Przejrzę sobie
-Raczej będę omijał
-A po kiego to???
(Jakes take )
_________________ Biegają dzieci po polu minowym,
I wymachują rączkami na 500 m.
Oj, Lucjuszu, dwóch się jeszcze znajdzie . Tylko pokombinować muszę trochę.
I proponuję, by ktoś dodał ankietę. Bo Bartekq chyba nie ma takiej opcji (znaczy, nie można chyba dodać ankiety do istniejącego tematu).
-Heretyk
Chcę tylko wyrazić swe zdanie że pomysł jest wg mnie ciekawy i wart wdrożenia ... Jednak nigdy nie mistrzowałem na for, więc wstrzymam się od głosu A teraz czekam na koperty....
_________________ Jak powstaje pomnik?
1.Mały model
2.odlew
3.Obróbka dłutem
4.Gładzenie
5.Odsłonięcie
6.Przemówienie
7.Kolacja
Jak powstaje człowiek? - odwrotnie.
Jash - nie chodzi o mistrzowanie na forum. Chodzi o opisywanie na forum przygód rozegranych w RL.
-Heretyk
Aaa.... to zgoda, opiszę wam jak to nikt nie chce mi na łodzie wsiadać Nom, to ja popieram, głosuję na tak i ośiwadczam że nie dostałem od Radka w kopercie żadnego kota zwanego Szczęściarzem To gdzie ten Dziennik jest?
_________________ Jak powstaje pomnik?
1.Mały model
2.odlew
3.Obróbka dłutem
4.Gładzenie
5.Odsłonięcie
6.Przemówienie
7.Kolacja
Jak powstaje człowiek? - odwrotnie.