Bractwo RPG - Forumowy zgred :)    Bractwo RPG
>> Spal kota on-line!
>> Galeria Avatarów
>> Szukaj
>> Użytkownicy
>> Statystyki
>> Grupy
>> Eustachy - Forumowy Zgred
>> Regulamin !

Witaj w Bractwie RPG - Forum poświęconym grom RPG

Hierarchia wampirza

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bractwo RPG Strona Główna -> World of Darkness
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ivellios
Neofita Materii

GG: 6391617
Ostrzeżenia : 1
PostWysłany: Pią Lut 03, 2006 9:13 am # 1
Odpowiedz z cytatem
Czy książe ma całkowitą władzę w mieście?
a primogen to tylko jego wielbiciele? Very Happy

Czy primogen może podważać działania księcia, bez konsekwencji?
A jak nie to jakie są tego konsekwencje mogą być?

Czy książe może kpić z primogenu? primogen z harpi lub na odwrót...

Jaka ta hierarchia jest i jakie są między nimi relacje? Na co mogą sobie pozwolić jedni i drudzy?

Chodzi oczywiście o hierarchie Camarilli... Razz

Wyślij prywatną wiadomość
Rhamona
Cieszący Się Życiem

PostWysłany: Pią Lut 03, 2006 10:31 am # 2
Ulubiony system: Wampir
Odpowiedz z cytatem
Ciakwy temat Very Happy
Ale podejrzewam, że kazdy z nas ma inną wizję. To rozmowa o wizjach tak jak o gustach, podobno się nie rozmawia.

Ale powiem ci jaka jest moja wizja.
W mieście wszystko zależy od Księcia (a przynajmniej latwo od niego zacząć). Patrząc z góry mozna powiedziec, że jak Książe nie ma wladzy i jest słabą krwią, to z łatwością Primogen może nim manipulować, a nawet powoływać go na to stanowisko.

Primogen dla mnie zawsze był zbiorem bardzo potężnych Wampirów, które mają faktycze wplywy w miescie. Mają znajomości, sprzymierzeńców - są siłą miasta. Oczywiscie Książe też ma wladze i nawet powinien miec większą od Primogenu.
Primogen zawsze moze podwazyc decyzję Księcia. Powiem więcej Książe powinien się tłumaczyć przed Primogenem, jeśli oni zarządaja wyjaśnień. Zawsze są jakieś konsekwencje! tak wlasnie powstają Koterie. ktoś się lubi, ktoś nie. Ktoś zawsze popiera Księcia a kto inny zawsze nie, ale to nie oznacza ze Książe tych co go nie lubią olewa albo poniża.
Temat rzeka, wszytsko zależy od konkretnego przypadku.
Ale jeśli chodzi o Harpie to już nie.

Zawsze wydawalo mi się, że tytuł Harpii to nie stanowisko, harpia to poprostu nieformalne zajęcie. Harpią może być ktoś z primogenu, może to być jakiś obywatel (ale wtedy zajmuje sie podwyzszaniem sobie statusu Wink)...
Harpia to niezwykla osobowośc, ma duże kontakty i znajomości zazwyczaj ma cos wspolnego z mediami, ale nie koniecznie. To ktos kto potrafi swoimi opiniami decydowac o statusie. Może kogoś pogrążyć, skompromitować a nawet poniżyć, ale nigdy wlasciwie nie robi tego osobiscie. Zawsze wydawalo mi się ze to takie subtelne stanowisko, Harpią poprostu się jest jak ma się odpowiednie cechy...
Moją wizję Harpii łatwo wytłumaczyć na przykładzie Mody.
Harpia to taki wzięty projektant mody, który wyznacza nowe trędy. Każda aktorka, pojawiająca się na Gali w Cannes albo Oskarów musi mieć sukienkę od jakiegoś slynnego projektanta, Mówi się Angelina Dżoli w sukience od Armaniego! Przyznaje się tytuły najgorzej ubranej aktorce, najlepiej ubranemu aktorowi. Brad Pitt w Butach od Lancome! Sami wiecie jak to działa. I teraz sobie wyobraźcie że taki projektant mody przyjeżdza na prowincje! Patrzy na wszystkich i myśli sobie: 'Ale wieśniaki! Ta bluska wyszla z mody już 5 lat temu! A to? Co to? Połączenie wiskozy i jedwabiu? Nieracjonalne połączenie! Modna dlugość dzinsów to do półłydki! Kochana racz je sobie podciąć! Kolor zielony? Phiii Pogrążył w tym sezonie Versache! Ubież się w braz tego lata!'
Tak działa Harpia... wg mnie.

Czasami nawet jest tak, że nie wiadomo do konca kto jest harpią! A czasami nawet sama Harpia nie wie że nią jest! Jakiś wampir ktory mówi: 'Wiesz, bo ja jestem Harpią!' to żałosny Kainita, który napewno nią nie jest. To nieformalne stanowisko! Ktoś kto mówi do kogoś: 'Pani Harpio, proszę to i tamto' albo poprostu zwraca sie do kogoś konkretnie i mówi 'Proszę Harpie o wypowiedz'. Ktoś kto tak mowi, nie wie co mowi! Ten ktoś jeśli naprawde jest Harpią powinen tego drugiego skompromitować! 'Proszę pani, czy pani mi coś zarzuca? Pani sugeruje, że jestem Harpią? Jestem obużony, pani pewnością siebie! Proszę mnie więcej tak publicznie nie obrażać!' Oczywiscie wszyscy dookola wiedza ze ten ktos jest harpią a ta harpia jest zadowolona ze ktos ja tak nazwal, ale tego sie nie mówi na głos!

Z harpią się raczej nie zadziera, ale to nie oznacza, że Harpi nie można skompromitować. Harpia sama ze wszystkimi zadziera. ma tyle samo przyjaciół ile wrogow.

Taka ma wizja Very Happy

* * *

Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Maczek
Pan życia

PostWysłany: Pią Lut 03, 2006 11:44 am # 3
Odpowiedz z cytatem
Faktycznie każdy ma swoją wizję. Ja chętnie wrzucę tu swoją o Primogenie i Księciuniach. Z założenia stanowisko księcia jest po to, aby stał na straży tradycji. Jest traktowany jako starszy w mieście, czyli wszyscy są w jego domenie. Więc największym narzędziem i czymś, co wyróżnia księcia od innych jest możliwość korzystania z praw tradycji. Czyli podpadniesz krwawe łowy. Chcesz mieć potomka musisz mieć zgodę księcia. On decyduje gdzie są elizja. Dodatkowo może podać kilka własnych praw, np. nie polujemy na turystów, nie macie wpływów w pilicji, ponieważ ja tam mam wpływy i ona pomaga mi utrzymać porządek w mieście, nie macie wpływów w prasie. Nie spiskujecie przeciw mnie, itd. Książe wcale nie musi być najbardziej wpływowy najstarszy. Np Książe Chicago. Oczywiście może taki być, np. Książe Londynu. Cała reszta to zwykła polityka i walka o władze.

Taką ja mam wizję Very Happy

Ivellios
Neofita Materii

PostWysłany: Nie Lut 05, 2006 5:46 pm # 4
Odpowiedz z cytatem
Niby każdy ma inną wizją ale ja się musze zgodzić z waszą wizją Very Happy
Chociaż nie wiedziałem, iż nie można zwracać się do kogoś ala Harpia.

Według mnie sprawowanie władzy przez księcia jak i jego relacje z primogenem zależy od tego jaki jest książe... Władza wampirza w zasadzie podobna jest do ludzkiej. Książe w zależności od primogenu jest monarchą absolutnym, prowadzi demokracje itd... Wszystko oczywiście zależy od ustosunkowania primogenu...

Według mnie najefektowniejszą relacją jest dokonywanie wyborów, ustanawianie praw i obowiązków na zasadzie wzajemnego porozumienia w przyjaznych stosunkach.

Wiem że to utopijna wizja... Ale książe powinien być jak kapitan drużyny zespołu wampirów, którzy prowadzą razem grę nie przeciwko sobie ale dla siebie. Walczą, poświęcają się dla dobra miasta.

Rhamona
Cieszący Się Życiem

PostWysłany: Wto Lut 07, 2006 11:08 am # 5
Odpowiedz z cytatem
Ivellios napisał:

Wiem że to utopijna wizja... Ale książe powinien być jak kapitan drużyny zespołu wampirów, którzy prowadzą razem grę nie przeciwko sobie ale dla siebie. Walczą, poświęcają się dla dobra miasta.

Niekoniecznie, mogą prowadzić walke przeciwko sobie ale nadal dla dobra miasta. Powiedzmy tak jak PiS i PO Very Happy Obydwa ugrupowania chcą dobrze, ale każde inaczej i się drą ze sobą, dołki pod sobią kopią i inne dziwadła...

Nie zawsze też mogą chciać poświącac się dla miasta. Ja uważam, że im starszy wampir tym mniej go obchodzi miasto a bardziej jego wlasne cele, ktore o dobro miasta mogą jedynia zachaczać. Np. Primogen, który jest w miescie bo poluje na krew innego primogena. Np. Primogen, który obsesyjnie boi się o wlasne życie i wciąż sie tylko ukrywa i ma dziwne jazdy (i nie jest Malkawianem tylko np. starym Nosferatu). Inny Primogen, który niczym się nie interesuje, wszystko mu wisi oprócz jego wlasnych interesów, ktoś mu wejdzie we wplywy, dopiero wtedy wychodzi ze swojego marazmu i zaczyna dzialać. (...)

* * *

Ivellios
Neofita Materii

PostWysłany: Wto Lut 07, 2006 7:22 pm # 6
Odpowiedz z cytatem
Ale jednak ktomuś musi zależeć na miasto bo tak to był by jeden wielki śmietnik... a sam książe by tego nie poukładał. Zgodze się ze cele wampirów niejaką moga się pokrywać z celami miasta, a niektórzy primogeni moga to nawet wykorzystać, tak manipulująć aby wyszystkie plany miasta pokrywały się z jego własnymi...

Maczek
Pan życia

PostWysłany: Wto Lut 07, 2006 10:22 pm # 7
Odpowiedz z cytatem
Róznie bywa czasem faktycznie jest śmietnik. czasem wszyscy walecznie wspierają księcia a czasem. . . .. .. . . .. kto wie. jaki M<G takie miasto i to jest własnie fajne że wszystko może sie zdażyć. troche marudzę dziś

// To nie marudź Twisted Evil
//kto to, co to? Shocked

Ostatnio zmieniony przez Maczek dnia Sro Lut 08, 2006 4:27 pm, w całości zmieniany 1 raz
Rhamona
Cieszący Się Życiem

PostWysłany: Wto Lut 07, 2006 11:47 pm # 8
Odpowiedz z cytatem
Moim zdaniem to obywatelom najbardziej zależy na miescie. Mają jakiś cel, zdobywanie wladzy, utrzymanie swoich malutkich wplywow. A tez taka prawda, że to najczęściej na nich spada obowiązek rozwiązywania jakiś drobnych problemów w miescie. mają misje od Primogenu i od Księcia!

* * *

Ivellios
Neofita Materii

PostWysłany: Sro Lut 08, 2006 12:12 pm # 9
Odpowiedz z cytatem
Obywatelom też zależy na własnych celach... które wiąrzą się z tym żeby zdobyć większe wpływy a co za tym idzie spełniają wole primogenu... Jednak obywatelą może bardziej zależeć na mieście ze względu na to że moga być mniej wyczłowieczeni niż primogen...

Bo to też zalezy czy wampir posiada człowieczeństwo czy nie

Rhamona
Cieszący Się Życiem

PostWysłany: Pią Lut 17, 2006 8:37 am # 10
Odpowiedz z cytatem
Powiem wam, że Obywatele mają najbardziej prze**ne i dlatego z nimi jest najlepsza zabawa. Jest wielkie pole do popisu przy tworzeniu fabuły, właściwie to można zrobić wszystko z nimi...
Statystycznie rzecz ujmując powinni mieć większe czlowieczenstwo, ale to wcale nie jest zasada, różnie to bywa. Status nie wpływa na czlowieczenstwo tak samo jak wiek na status Smile

Można być bardzo starym wampirem i być anarchistą. Można być młodym wampirem i być Księciem miasta Wink

//odświeżam temat Smile

* * *

Maczek
Pan życia

PostWysłany: Sob Lut 18, 2006 3:37 pm # 11
Odpowiedz z cytatem
Też odświeżę trochę temat.
Przyszło mi do głowy pytanie na temat. Co ma do całej tej hierarchii egzekutor razem ze swoimi archontami? Stoi niby ponad prawem, bo może wykosić każdego pod dowolnym zarzutem taka władza ustawodawcza sądownicza i wykonawcza w jednym. Więc jeśli on nie ma statusu to można go zlewać a jeśli ma to, jaki?

thalamoose
Mała Duszyczka

Tlen: thalamoose
PostWysłany: Wto Mar 07, 2006 10:23 am # 12
Ulubiony system: wampir maskarada
Odpowiedz z cytatem
Dla mnie egzekutor to odmiana inkwizytora. Swoje dzialanie musi odpowiednie podeprzec dowodami w zaleznosci od statusu wampira. Nie kazdemu podoba sie ze wpadnie do miasta i rozwali ksiecia ale co kogo obchodzi jak rozwali jakiegos szaraczka. A jesli chodzi o zlewanie egzekutora to ja bym nie ryzykowal Smile

Vlad
Zjawa

GG: 10252870
Tlen: vlad-88
PostWysłany: Sro Sty 24, 2007 11:27 am # 13
Odpowiedz z cytatem
Maczek-jak zaczynalem swoja przygode z wampirem(nawiasem mowiac u dobrego mg) to egzekutor w naszym swiecie mial wladze absolutna a ksiaze byl jedynie jego zabawka.Mnie sie wtedy swietnie gralo.

Randal
Upiór

GG: 3527639
Ostrzeżenia : 2
PostWysłany: Pon Maj 07, 2007 1:12 pm # 14
Ulubiony system: Mag: Wstąpienie
Odpowiedz z cytatem
ale lipa, szok!!! podniecanie się że egzekutor to kozak (porażka) Ekhm... penie bił księcia po pupie, nie? władza absolutna? egzekutor? zabawka Magów.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bractwo RPG Strona Główna -> World of Darkness Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
   Widok do druku
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Airline Tycoon Hangar, Muzyczny Infoserwis, Zakłady, Bukmacher, kurtyny ppoż, Kabarety, nic, Lost download, kursy językowe efs kraków, tłumaczenia niemiecki, Projekty domów na wąską działkę