Bractwo RPG - Forumowy zgred :)    Bractwo RPG
>> Spal kota on-line!
>> Galeria Avatarów
>> Szukaj
>> Użytkownicy
>> Statystyki
>> Grupy
>> Eustachy - Forumowy Zgred
>> Regulamin !

Witaj w Bractwie RPG - Forum poświęconym grom RPG

Katana- najlepszy przyjaciel samuraja.

Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bractwo RPG Strona Główna -> Pozostałe systemy -> L5K
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Vitriol Plugawiciel
Kapłan

PostWysłany: Pią Wrz 23, 2005 11:57 am # 1
Ulubiony system: D&D
Odpowiedz z cytatem
Katana- od wieków była przyjacielem każdego wojownika a szczególnie szermierza kodeksu honorowego czyli samuraja. W wielu filmach, książkach, mitologiach oraz w kulturach , głównym i najważniejszym atrybutem każdego samuraja była katana . Dzięki temu mieczowi , filozofiai mądrość oraz odwaga samuraja nigdy nie gasła, oraz samuraj w razie utracie honoru robił słynne Harakiri.

\\Pisz takie tematy czesciej.. w koncu cos co nie jest banalne.. piszcie zachecam ja Lucjusz.

Wyślij prywatną wiadomość
Nirian Samalai Feireniz
Twórcza Esencja

GG: 5284064
Tlen: samalai
PostWysłany: Pią Wrz 23, 2005 5:27 pm # 2
Ulubiony system: WoD, L5K
Odpowiedz z cytatem
Nie mówiąc już o tym, że sam miecz w feudalnej japonni, a raczej ich zestaw, daisho, stanowiły oznakę przynależności do kasty samurajów. W L5K nieco odeszli od tej koncepsji, gdyż tylko wakazizashi są tam symbolem bycia samurajem. Ten jeden miecz noszą często dyplomaci czy shugenja.

Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Lucjusz Kartezjusz
Boguś linda RPG

PostWysłany: Sro Wrz 28, 2005 8:36 am # 3
Odpowiedz z cytatem
W ragukanie trzeba pamietac iz kiedy jestes buschi, Twoja katana oznacza Twoja dusze a Twoje wakizashi oznacza serce. Nie mozna pochowac samuraja bez jego daisho gdyz wtedy chowoano by go w sposob nie tylko haniebny ale i niebezpieczny.

W tym swiecie duch takiego samuraja jest zbeszczeszczony i moze om sie mscic w bardzo nieciekawy sposob. Moze tez przez to zostac przeciadniety na strone Fu Lenga.

Nirian Samalai Feireniz
Twórcza Esencja

PostWysłany: Sro Wrz 28, 2005 9:16 am # 4
Odpowiedz z cytatem
Tylko małe ale. Z tego co czytałem, daisho często są rodowe, więc nie powinno się go chować wraz z zmarłym lecz przekazywać swojemu dziedzicowi. Tak samo czyni się z maginczną bronią.

Lucjusz Kartezjusz
Boguś linda RPG

PostWysłany: Sro Wrz 28, 2005 9:29 am # 5
Odpowiedz z cytatem
Zalezy zalezy. Nie kazdy ma takie daisho to rerka jest. Bron wykuwaja kowale i wrecza Ci ja Twoj sensei kiedy zaslozysz na miano samuraja. Jak szczegolnie jestes wyrozaniony to masz daisho rodowe albo magiczne.

90% samurajow ma po prostu daisho

Nirian Samalai Feireniz
Twórcza Esencja

PostWysłany: Sro Wrz 28, 2005 9:39 am # 6
Odpowiedz z cytatem
Z tego co pisze w podręczniku, samuraj w wieku siedmu lat dostaje daisho od ojca. Więc nie sensei wręcza ci miecz, nie musisz też sobie załurzyć na miano samuraja. TY poprostu nim jesteś.

Dodatkowo, jak opisał to Morf na swojej stronie, do szkól idzie się dopiero po Gempukku, więc wątpie by wtedy się dostawało miecz od Sensei. Bo wtedy ma sie ok 18 lat. A w podręczniku pisze wyraźnie, że miecz się dostaje w wieku 7 lat.

Lucjusz Kartezjusz
Boguś linda RPG

PostWysłany: Sro Wrz 28, 2005 9:57 am # 7
Odpowiedz z cytatem
Po grmpuku jezeli zajmiesz pierwsze miejsce dostajesz wyjatkowe ostrze. I po pojscu do szkoly masz naprawde pelne miano miano samuraja

W wieku 7 lat dostajesz zwyczajny standard jaki ma kazdy. Podjelem temat pisac o ostrzach niezwyklych. Jak sie czyms zaslozysz to w ramach docenienia i to jest honor wielki dostajesz miesz od sensei o to mi chodzilo.

Dajsho jakie dostajesz za mlodu nie jest niczym specjalnym i z tym Cie na pewno chowaja. Chyba ze masz zalete ze masz miech rodowy wtedy moze byc inaczej lecz i wtedy jest mozliwosc ze pochowaja Cie razem z ta bronia.

Nirian Samalai Feireniz
Twórcza Esencja

PostWysłany: Sro Wrz 28, 2005 10:01 am # 8
Odpowiedz z cytatem
o tym właśnie mówiłem. o tym, że miecz dostaje się (pierwszy miecz) w wieku 7 lat i dlatego doszło do nieporozumienia.
a o tym wyjątokowym mieczu to wiem, bo sam zostałem obdarowany niezwykłym ostrzem kakita...

Lucjusz Kartezjusz
Boguś linda RPG

PostWysłany: Sro Wrz 28, 2005 10:12 am # 9
Odpowiedz z cytatem
hehe dobre ostrze posiadasz wrogu.

-maciuss-
Chodzący Za Dnia

GG: 2403388
PostWysłany: Sob Paź 01, 2005 9:59 pm # 10
Odpowiedz z cytatem
Słynne harakiri mówisz... ja bym tak nie powiedział a przynajmniej nie używałbym tego słowa, bardziej pasowało by tu seppuku (harakiri było jego wulgarną i obraźliwą nazwą)

Beamhit
Twórcza Esencja

GG: 3272979
Obecnie zbanowany
PostWysłany: Nie Paź 02, 2005 10:53 am # 11
Ulubiony system: Exalted. A przy okazji - WFRP ssie.
Odpowiedz z cytatem
Bo "Harakiri" to zamerykanizowana wersja "Seppuku" --> wynikajace z błędnego odczytania "Seppuku".
Harakiri to na swój sposób poprawna forma, ale stosowana tylko na zachodzie. Dlatego wszędzie gdzie pojawia się wyraz "Seppuku", amerykanie dają "Harakiri" (porównaj film "Seppuku" z 1962 roku; w amerykińskich kinach wyszedł jako "Harakiri").
Widzisz, Harakiri dla typowego japończyka oznacza tyle co "Wypatroszenie" ;P.
Jaka ładna i poetycka forma.

To była odpowiedź na post Vitriola, który zniknął.

Vitriol Plugawiciel
Kapłan

PostWysłany: Nie Paź 02, 2005 11:12 am # 12
Ulubiony system: D&D
Odpowiedz z cytatem
Wydaje mi się ,ze Harakiri brzmi lepiej i fajnie to słowo brzmi dla japończyka

Wypatroszenie- slash and cut!

Lucjusz Kartezjusz
Boguś linda RPG

PostWysłany: Nie Paź 02, 2005 8:58 pm # 13
Odpowiedz z cytatem
W kulturze Japoni nie jest wazne co lepiej btrzmi dla czlowieka zachodu. Po prostu jakj ktos Ci uzmyslawia roznice pomiedzy hasrakiri i sepuku to przyjmij ti jak na mezczyzne przystalo Wink

Silen
Człowiek

GG: 773519
Ostrzeżenia : 1
PostWysłany: Sro Paź 19, 2005 12:23 pm # 14
Ulubiony system: arkona
Odpowiedz z cytatem
katana to moja ulubiona broń:)zawsze jak gram fizolskim fizolem w każdą gre to latam z kataną

Gość

PostWysłany: Pon Paź 24, 2005 5:24 pm # 15
Odpowiedz z cytatem
Różnica pomiędzy "Seppuku"-zapis japonski i "Harakiri"-zapis chinski, to różnica wynikająca z dwóch osobnych znaków kanji, które oznaczają to samo, lecz inaczej się je zapisuje. Harakiri oznacza dosłownie cięcie brzucha hara=brzuch, kiri=cięcie. I nazwą najlepszą dla tego określenia jest faktycznie "Seppuku", ponieważ jest ładniejsze, i bardziej dostojne.

Katana jest świetną bronią, wakizashi jest jej dopełnieniem.
Trzymając w rękach katanę i władając nią "porozumiewamy się" z przodkami, jesteśmy bliżej nich. Wakizashi jest "strażnikiem honoru".

pozdrawiam
(gdzieniegdzie znany jako - Katô Hiroyuki albo Shosuro"Nitobe" Inazo)

Lucjusz Kartezjusz
Boguś linda RPG

PostWysłany: Wto Paź 25, 2005 9:43 am # 16
Odpowiedz z cytatem
Silen napisał:
katana to moja ulubiona broń:)zawsze jak gram fizolskim fizolem w każdą gre to latam z kataną

Takie fizyczne fizole zawsze, za przeproszeniem, przyprawiaja mnie o mdlosci. Rozmumiem ze to potezna bron ale bez przesady aby kazdy z ttym biegal.

Jak chcesz brac katane jako bron do postaci tylko po to aby ciachac co sie da dla mnie to bezczeszczenie czegos co jest symbolem dla tysiecy ludzi. Symbolem honoru chwaly i mestwa. A nie tylko i wylacznie ostrego kawalka metalu.

Moze mam inne podejscie bo uprawiam japonskie sztuki walki ale swiadom mozliwego skrzywienia i tak nie moge praejsc obojetnie kolo w/w wypowiedzi...

Beamhit
Twórcza Esencja

Obecnie zbanowany
PostWysłany: Wto Paź 25, 2005 9:51 am # 17
Odpowiedz z cytatem
Przewrażliwiony jesteś. RPG to zabawa, a nie "filozofia". I rozumiem, że skrzywienia odnośnie wypaczania Pisma Świętego (masz przecież potężnego potomka Kaina) nie masz, a krzywisz się na "bezczeszczenie jakiegoś kawałka nieistniejącego metalu".

Lucjusz Kartezjusz
Boguś linda RPG

PostWysłany: Wto Paź 25, 2005 10:04 am # 18
Odpowiedz z cytatem
Hehe wiesz wiedzialem ze Ty wlasnie to skomentujesz.. i do tego w taki sposob Razz

Moze tak. Kobiety nie uderze, przyjaciela nie oklamie, nikogo nie okradne, i nie bede traktowal katany jako kawalka zelastwa.

Nie ma zadnych sensownych powodow abym wlasnie tak postepowal a jednak to robie. To wszystko wynika od systemy wartosci jaki sie posiada. Od tego jak rozwijala sie Twoja osobowosc, jaki masz temperament i jak wygladaja wplywy socjologiczne w Twoim oto czeniu... oj sorry rozkrefcilem sie juz wracam na ziemie.

Co by nie pisac o abstrakcjach, nie musisz mnie rozumiec ale poszanuj moje zdanie bo kadzy z nas ma jakies male odskoki Razz

Beamhit
Twórcza Esencja

Obecnie zbanowany
PostWysłany: Wto Paź 25, 2005 10:24 am # 19
Odpowiedz z cytatem
Szanuję. I cieszę się, że nie zawiodłem twoich oczekiwań.
Ale tak, kobiety nie uderzę, przyjaciela nie okłamię, nikogo nie okradnę. Ja to ja.
Moja postać uderzy kobietę (bo będzie chciała mnie zabić machając kawałkiem żelaza), przyjaciela okłamie (zawsze znajdzie się powód), i będzie kraść, bo master inaczej mnie w Warhammerze zagłodzi na smierć.
Widzisz różnicę?
PS. To dlaczego nie szanujesz takiego podejścia Silen'a do katany? I to dodatkowo katany nieistniejącej, erpegowej?

Lucjusz Kartezjusz
Boguś linda RPG

PostWysłany: Wto Paź 25, 2005 1:30 pm # 20
Odpowiedz z cytatem
Lucjusz Kartezjusz napisał:

Takie fizyczne fizole zawsze, za przeproszeniem, przyprawiaja mnie o mdlosci. Rozmumiem ze to potezna bron ale bez przesady aby kazdy z ttym biegal.

Jak chcesz brac katane jako bron do postaci tylko po to aby ciachac co sie da dla mnie to bezczeszczenie czegos co jest symbolem dla tysiecy ludzi. Symbolem honoru chwaly i mestwa. A nie tylko i wylacznie ostrego kawalka metalu.

Moze mam inne podejscie bo uprawiam japonskie sztuki walki ale swiadom mozliwego skrzywienia i tak nie moge praejsc obojetnie kolo w/w wypowiedzi...

Szanuje bo przeprosilem za owa wypowiedz. I dodalem ze to ja mam skrzywienie a nie ze podejscie inne jest zle Smile

ITOMI
Młoda Dusza

GG: 6481476
PostWysłany: Nie Lut 25, 2007 2:05 pm # 21
Ulubiony system: Legenda 5 Kręgów
Odpowiedz z cytatem
Jeśli chodzi o mnie to zgadzam się z Lucjuszem Kartezjuszem... Smile Nigdy nie będę potrafiła potraktować katany jako "kawałka żelaza"..i to nie tylko ze względu na moją fascynację kulturą feudalnej Japonii..Wg mnie ta gra nie polega na lataniu i tłuczeniu kogo popadnie..od tego jest komp i gierki takie jak Diablo I i II...;P..bez urazy....ale ja uwielbiam L5K za jej niepowtarzalny klimacik..możliwość poczucia się przez chwilę prawdziwym samurajem.....Wink....no nie popadam w fanatyzm ostatnio....ha trudno! Very Happy

Nirian Samalai Feireniz
Twórcza Esencja

PostWysłany: Nie Lut 25, 2007 3:39 pm # 22
Odpowiedz z cytatem
Nie uważacie jednak, że to zależy od bohatera? Czemu np. niehonorowy ronin miałby traktować zdobycznej katany jako cokolwiek innego niż "kawałek żelaza"?

Tutaj więc bardziej zgadzam się z Beamhitem.

ITOMI
Młoda Dusza

GG: 6481476
PostWysłany: Nie Lut 25, 2007 9:15 pm # 23
Ulubiony system: Legenda 5 Kręgów
Odpowiedz z cytatem
jak ktoś gra roninem...owszem..ja jakos nigdy sie do nich nie przekonałam..no chyba że tzw Prawdziwy Ronin..hmmm Wink...nie jakoś lepiej mi pasuje samuraj z klanu..najlepiej Wielkiego..może umiłowanie do "błękitnej"...ach ta próżność..hehehe....Mr. Yellow

[ Dodano: Nie Lut 25, 2007 10:16 pm ]
sorki chodziło mi o "błękitną krew", tzw wysokie urodzenie,no i wpływy ocz....;P

M
Neofita Materii

Ostrzeżenia : 1
PostWysłany: Nie Lut 25, 2007 9:37 pm # 24
Ulubiony system: AMBER
Odpowiedz z cytatem
Moje zdanie jest takie ze z punktu widzenia zwyklego przecietnego samuraja ktory jest jednym z wielu w armii swego pana to taka zwykla katana to tylko bron i wyznacznik twojego statusu ale niewiele ponad to. Zlamie sie, zgubisz w czsie bitwy czy sie wyszczerbi to nic wielkego, mala strata. Co innego katany rodowe albo zrobione przez mistrzow rzemiosla one maja status same w sobie i jako takie tak sa traktowane. Nawet ronin ktory wejdzie w posiadanie takowej, i bedzie w stanie rozpoznac co ma, bedzie ja traktowal z nalezytym szacunkiem.

Killjoy
Młoda Dusza

Ostrzeżenia : 2
PostWysłany: Pon Lut 26, 2007 12:42 pm # 25
Ulubiony system: :P
Odpowiedz z cytatem
Pominając fakt, że katana była bronią zbyt "cienką" by uzywać ją w bitwie (chodzi o samurajów z naszego świata).

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bractwo RPG Strona Główna -> L5K Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny   Widok do druku
Strona 1 z 2

Skocz do:  

Airline Tycoon Hangar, Muzyczny Infoserwis, Zakłady, Bukmacher, kurtyny ppoż, Kabarety, nic, Lost download, kursy językowe efs kraków, tłumaczenia niemiecki, Projekty domów na wąską działkę