Przeczytałem temat "Początkujący..." i niestety nie doszukałem się odpowiedzi. Pytaliście o filmy, klimat jaki lubi itp. Chciałbym rozpocząć przygodę z RPG, ponieważ uwielbiam cRPG i koleżanka z gimnazjum zachęca mnie jej "opowieściami" o sesjach, które prowadziła z klanem (który się rozpadł). Wiem, że Was już nudzi to doradzanie ale naprawdę nie chce znowu (już mi się to parę razy zdarzyło) wydać pieniędzy w błoto. Z tego co czytałem najodpowiedniejszym systemem dla mnie chyba był by Warhammer. Bardzo lubię Władcę Pierścieni i książkę Tolkiena - "Hobbit czyli tam i z powrotem". Jedynym problemem jest cena. Nie chce wydawać 100 złotych na coś co i tak może być niepewne. Koleżanka nie może pożyczyć mi podręcznika, bo przy rozbiciu się klanu ona dostała akurat podręcznik z RPG o jakimś świecie nowoczesnym (wiecie karabiny, roboty etc. ) a niestety mnie to nie ciągnie. Jeśli znacie coś w klimacie Władcy Pierścieni - w miarę cenowo bardzo proszę o tytuły i ewentualnie okładkę. Jeśli nie ma takowego to nic kupię tego Warhammera .
Tanio podręcznika nie kupisz, ceny oscylują od 50 do 100 zł za podstawke. Nawet jeżeli nie interesują Cie te klimaty wojna co ma koleżanka, możesz przeczytac. Poznasz co to jest mechanika, kostki, otoczka fabularna. Zbierzcie sie w pare osób i spróbujcie zagrac w ten system, jak Ci sie spodoba kup:
1. Warhammera - 100 zł
2. D&D - 200 zł (x3 podręczniki)
Obydwa mają w sobie klimat WP. D&D jest nawet bardziej dostosowany do niego. Poczytaj recenzje, zobacz na ile Cie stac i dopiero wybierz.
Posty: 886 Skąd: chciało by się wiedzieć GG: 1411666 Płeć: Mężczyzna Ostrzeżenia : 1
Grę w D&D możesz rozpocząć jedynie z podręcznikiem gracza co będzie wydatkiem rzędu 80 zł. Osobiście doradzałbym ci kupno przez aukcję internetową albo od znajomego. Podręczni trochę zużyty, ale o wiele tańszy ( nawet 30 pln )
_________________ RF rządzi, RF radzi, RF nigdy was nie zdradzi !!!
dedek ma klimat WP? Jak sobie sam zmontuję świat to może być podobny...
Dedek jest dobry na start.
Problem w tym, że nie znasz żadnego z tych systemów - istnieje ryzyko, że Ci się nie spodobają a wtedy to będzie kasa w błoto.
Na początku nie można kupic systemu który sie nam będzie podobać. Ja, jako Wielki Super Ekstra Mistrz Gry kupiłem... Cyberpunka A wtedy był zachwyt na fantasy, wszelkie WP i co jeszcze. Fajnie sie grało, potem kupowałem następne i następne. Teraz już troche mam i moge przebierac. Nie ma żadnego idealnego systemu dla jednej osoby. To zależy od tego co ostatnio widziałem i co mnie teraz interesuje.
Gris: jak ktoś sie uprze, można grać i bez podręcznika, bo SRD 3.5 jest po polsku na necie. Za free oczywiście. Ale nie ma to jak kredowy papier i 300 stron w rencach. ;]
Zadzwoniłem do tej dziewczyny ale okazało się, że ten podręcznik to tylko mało mi dający dodatek, więc sam musze coś sobie sprawić. Teraz jestem tak zakręcony, że chyba kupie byle jakie RPG, żeby tylko nie było zbyt drogie i żebym mógł wkońcu poczuć ten urok gier fabularnych . Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
Jepet nie stresuj się, że wyrzucisz $$$ w błoto. Bo system który Ci się nie spodoba na początku może potem zawładnąć twoim życiem. Ja kupiłem sobie kiedyś Zew Cthulhu. Nie spodobał mi się. A teraz gram jak oszalały. Zobacz na Allegro czy nie ma gdzieś systemu Śródziemie. Jest to stary system i powiem Ci, że mechanika nie powala. A w zasadzie powala, ale ma to znaczenie negatywne. Tak czy inaczej można Śródziemie dostać. A jak znasz angielski to masz dużo darmowych systemów w necie. Nie mam na myśli systemów autorskich(tworzonych przez amatorów), ale systemy które były komercyjne, a teraz są dostępne za darmo(legalnie). No i możesz kupić przez internet jakiś e-book. Kosztuje tylko parę dolarów.
Pogógluj za autorskimi rpegami. To że są darmowe i fanowskie nie znaczy że gorsze. nonickname ma racje, to że teraz Ci sie nie spodoba, nie znaczy że nigdy.
wronek: nie zamykaj, może ktoś inny będzie miec jakieś pytania. Trzeba siac, siac, siac.
Po namyśle, jak masz jakieś pytania, albo nurtują Cie pewne pytania, napisz na gg. W miare możliwości i czasu postaram sie odpowiedziec.
Ale jak jest juz jeden temat dla poczatkujacych to chyba powinni tam zadawac te pytania a ludzie i tak by odpisali a nie nowe pytanei nowy topic. Wronek.
Wolałbym kupić coś w klimatach WP i kupie jeśli tylko spodoba mi się RPG. A teraz mam zamiar kupić 7th Sea, bo lubię Piratów z Karaibów. Podręcznik jest o połowe tańszy. Narazie zatrzymuje mnie tylko brak tego podręcznika na Rebel'u .
tam jest strona podzielona na 2 części: menu na górze i to, co się wyświetla po kliknięciu każdej części. Kliknij dział 'pliki' i w części 'System RPG Dungeons & Dragons' poszukaj sobie czego chcesz. A jak wolisz coś prostszego to mogę Ci przesłać na mejla podstaw wersji 3.0, mam oba podręczniki: dla Mistrza i dla Gracza.
Powinien byc ost ale sobie darujemy A no i tu na forum nie lubimy piractwa. No moze Jash . Wronek.
Wronuś skowronuś. Nie wiedziałem o tamtym temacie.
A co do 7th Sea. Ma on mało wspólnego z Piratami. Ten system jest postawiony na drame, intrygi i dwór. IMHO Warhammer lub D&D były by dobrymi pozycjami na początek.
+ duże zaplecze fanów
+ częste dodatki (w wypadku D&D 3.0 to są dodatki, co do 3.5 to chujnia po wietrze)
+ prosta mechanika, wręcz banalna, dająca ogromne możliwości taktyczne (to ostatnie patrz D&D)
Wbrew pozorom, Podręcznik Gracza wystarczy na sesje. Z upływem czasy, wszystko sie kupi.
CO do siedmiu morz to zalezy od tego jak poprawdzi rozgrywke mg. BO niektorzy stawiaja wlasnie na drame intrygi i voddacianskie kurtyzany a iini na plywanie statkami czy to pirackimi czy to innymi
Jepet
Odradzam autorskie - z bólem, ale odradzam - z jednego powodu: nie ma obecnie autorki, która by wprowadzała w RPG.
Jeśli nie jesteś fanatykiem Sapkowskiego, a chcesz zaoszczędzić nieco grosza proponuję Wiedźmina Grę Wyobraźni, ale ostrzegam będziesz musiał przeczytać sagę. System jest znośny, choć nie pozbawiony wat (+vat22% ) i nie dopuszczaj do gry wedźminów, bo wtedy gra zamienia się w teatr jednego aktora
No i system jest pogrążony w śpiące - tzn. prawie martwy - nie licz na wsparcie
Jak to dobrze, że ktoś zna się na tych RPG . No nic czyli D&D? Znalazłem już 2 chętne osoby ale nie chcemy się składać w 3 na 1 podręcznik, bo potem nie wiadomo będzie do kogo należy, więc pewnie każdy kupi co innego. Jeszcze to nic nie jest pewne.
Nimsarn: Myślałem o tym Wiedźminie ale tak jak KaKa napisał wole teraz sobie kupić coś bardziej znanego ale nie omieszkam dodać, że jak RPG spodoba mi się to kiedyś kupie .
Taki mały offtop: Fajnie tu u Was . Na innych forach, żeby ktoś Ci odpowiedział musisz mieć 800 postów i ani jednego ostrzeżenia, bo jak nie to jesteś dla nich niewiadomo kto jakiś najgorszy. U Was takie równouprawnienie (tak się to pisze?), że tak powiem .
A dlaczego u nas fajnie? Bo to najlepsze forum o RPG w sieci . Wronek.
Odemnie, nie składajcie sie na podręczniki, jest problem przy podziale jak sie rozejdziecie. Niech każdy kupi rpga na swoją kieszen.
www.rebel.pl (nie kasować!)
Multum różnych rpegów w różnych cenach. Jeżeli miałbyś jakieś pytania co do poszczególnych, pytaj. Jeżeli nikomu to nie przeszkadza, to tutaj.
Ja odpowiadam na takie tematy, bo chce żeby nowi i młodzi gracze nie zniechęcili sie na starcie.
Bardzo fajnie, bo koleżanka, o której wcześnie pisałem znalazła skserowany podręcznik do D&D. Jak była w klanie to każdy kupił jakiś podręcznik a reszta od niego kserowała, więc luzik. Postanowiliśmy we wrześniu stworzyć team - 5 osobowy. Reaktywacja tego starego + ja .
Kserowane nie najlepsze. Zasady do D&D są na necie za free i całkowicie legalnie. Jak chcesz ładną oprawe graficzną i miekki papier, musisz płacic. Takich nie lubimy.
A ja bym i tak namawiał na Warklocka. Niby drogi ale jeśli ci się nie spodoba opchniesz go na allegro bez trudu po cenie może 10 zł mniej niż za niego dałeś, a opchnięcie D&D może być trudniejsze (choć też możliwe). No i D&D wcale nie jest dużo tańsze, a z pewnością jest (imho) dużo gorsze, chociaż z 2 strony dla fana cRPG może się nada (byle tylko nie wypaczyło ci psychiki).
Z pewnością nie ma co kupować czegokolwiek, ponieważ wtedy na starcie zniechęcisz się do RPG i umarł w butach, nie zagrasz więcej w nic. Jeśli już zaczynać to porządnie od czegoś co jest warte świeczki i co nie wykrzywi ci mordy po 1 czytaniu. Ja początkującym lubię polecać Neuro (łatwy świat, podręcznik opisany tak że aż chce się grać, cena najniższa ze wszystkich możliwych), ale jak cię future nie interesuje to cóż. Pozostaje Młotek (którego bym polecał, najwyżej opchniesz) i D&D (droższe, trudniejsze do pozbycia się ale chyba łatwiejsze do zrozumienia po cRPG - wszak mechanika ta sama co w NWN)
Nie chce wdawać sie w dyskusje, ale sugerujesz że D&D jest dla wypaczonych ludzi bez umysłu. Nic gorszego. Nigdzie nie powiedziałem że D&D jest tansze od WFRP. Wręcz przeciwnie, jest droższe. Ale w zamian za te cene masz komplet podręczników z pełną gamą zasad i wyjaśnien. Nie wiem czemu opchnięcie D&D miało by być trudniejsze niż Warhammera.
Nie chce wdawać sie w dyskusje, ale sugerujesz że D&D jest dla wypaczonych ludzi bez umysłu. Nic gorszego.
Wcale tak nie sugeruje, chyba że tobie coś takiego w głowie siedzi i podświadomie tak odbierasz z natury neutralne stwierdzenia.
Cytat:
Nigdzie nie powiedziałem że D&D jest tansze od WFRP. Wręcz przeciwnie, jest droższe.
Niestety mylisz się. Jest o wiele tańsze (podręcznik do D&D 70zł do Warhammera 110 zł) A i w jedno i w drugie nie pograsz (będąc kompletnym laikiem) bez minimum 3 książek
Cytat:
Nie wiem czemu opchnięcie D&D miało by być trudniejsze niż Warhammera.
Ponieważ sytuacja na rynku allegro tak się kształtuje, a innymi słowami Podaż D&D na allegro jest znacznie wyższa od podaży Warhammera, co skutkuje spadkiem ceny podręczników do D&D i stosunkowo stabilnymi cenami Młotka.
Wiesz co, może z tymi kserówkami kup sobie D&D Gra Fabularna czy jak to sie tam nazywa...Zagraj w tą pierwszą "misję" i zobacz czy jest fajne czy nie.Choć według mnie nie jest dobre...
(Jest lepsze niż najlepsze!!!)
_________________ Taa, urodziłem się 58 lat temu!
Drowy są najsilniejsze!
Drizzt Do'Urden jest poprostu słaby!
Co mam w D&D :
16 lvl
Zamek
Zabite smok: 9