Bractwo RPG - Forumowy zgred :)    Bractwo RPG
>> Spal kota on-line!
>> Galeria Avatarów
>> Szukaj
>> Użytkownicy
>> Statystyki
>> Grupy
>> Eustachy - Forumowy Zgred
>> Regulamin !

Witaj w Bractwie RPG - Forum poświęconym grom RPG

Kolejny topic dla początkującego...

Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bractwo RPG Strona Główna -> Ogólnie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jepet
Mała Duszyczka

PostWysłany: Sob Cze 16, 2007 10:45 am # 1
Ulubiony system: Jeszcze nie mam ;]
Odpowiedz z cytatem
Przeczytałem temat "Początkujący..." i niestety nie doszukałem się odpowiedzi. Pytaliście o filmy, klimat jaki lubi itp. Chciałbym rozpocząć przygodę z RPG, ponieważ uwielbiam cRPG i koleżanka z gimnazjum zachęca mnie jej "opowieściami" o sesjach, które prowadziła z klanem (który się rozpadł). Wiem, że Was już nudzi to doradzanie ale naprawdę nie chce znowu (już mi się to parę razy zdarzyło) wydać pieniędzy w błoto. Z tego co czytałem najodpowiedniejszym systemem dla mnie chyba był by Warhammer. Bardzo lubię Władcę Pierścieni i książkę Tolkiena - "Hobbit czyli tam i z powrotem". Jedynym problemem jest cena. Nie chce wydawać 100 złotych na coś co i tak może być niepewne. Koleżanka nie może pożyczyć mi podręcznika, bo przy rozbiciu się klanu ona dostała akurat podręcznik z RPG o jakimś świecie nowoczesnym (wiecie karabiny, roboty etc. ) a niestety mnie to nie ciągnie. Jeśli znacie coś w klimacie Władcy Pierścieni - w miarę cenowo bardzo proszę o tytuły i ewentualnie okładkę. Jeśli nie ma takowego to nic kupię tego Warhammera Wink .

Wyślij prywatną wiadomość
KaKa
Neofita Materii

GG: 2002671
PostWysłany: Sob Cze 16, 2007 11:39 am # 2
Ulubiony system: Modern
Odpowiedz z cytatem
Hi.

Tanio podręcznika nie kupisz, ceny oscylują od 50 do 100 zł za podstawke. Nawet jeżeli nie interesują Cie te klimaty wojna co ma koleżanka, możesz przeczytac. Poznasz co to jest mechanika, kostki, otoczka fabularna. Zbierzcie sie w pare osób i spróbujcie zagrac w ten system, jak Ci sie spodoba kup:
1. Warhammera - 100 zł
2. D&D - 200 zł (x3 podręczniki)
Obydwa mają w sobie klimat WP. D&D jest nawet bardziej dostosowany do niego. Poczytaj recenzje, zobacz na ile Cie stac i dopiero wybierz.

Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Gris
Pan życia

GG: 1411666
Ostrzeżenia : 1
PostWysłany: Sob Cze 16, 2007 11:45 am # 3
Ulubiony system: D&D (the one only)
Odpowiedz z cytatem
Grę w D&D możesz rozpocząć jedynie z podręcznikiem gracza co będzie wydatkiem rzędu 80 zł. Osobiście doradzałbym ci kupno przez aukcję internetową albo od znajomego. Podręczni trochę zużyty, ale o wiele tańszy ( nawet 30 pln )

http://www.campaign-blog.com/view.php?id=3345

http://www.campaign-blog.com/view.php?id=3604 - H&S

Klauzik
Kapłan

GG: 5998691
Tlen: Klauzik
Ostrzeżenia : 2
PostWysłany: Sob Cze 16, 2007 12:50 pm # 4
Ulubiony system: podatkowy IV RP
Odpowiedz z cytatem
dedek ma klimat WP? Jak sobie sam zmontuję świat to może być podobny...
Dedek jest dobry na start.
Problem w tym, że nie znasz żadnego z tych systemów - istnieje ryzyko, że Ci się nie spodobają a wtedy to będzie kasa w błoto.

KaKa
Neofita Materii

PostWysłany: Sob Cze 16, 2007 1:14 pm # 5
Odpowiedz z cytatem
Na początku nie można kupic systemu który sie nam będzie podobać. Ja, jako Wielki Super Ekstra Mistrz Gry kupiłem... Cyberpunka Smile A wtedy był zachwyt na fantasy, wszelkie WP i co jeszcze. Fajnie sie grało, potem kupowałem następne i następne. Teraz już troche mam i moge przebierac. Nie ma żadnego idealnego systemu dla jednej osoby. To zależy od tego co ostatnio widziałem i co mnie teraz interesuje. Wink

Gris: jak ktoś sie uprze, można grać i bez podręcznika, bo SRD 3.5 jest po polsku na necie. Za free oczywiście. Ale nie ma to jak kredowy papier i 300 stron w rencach. ;]

Jepet
Mała Duszyczka

PostWysłany: Sob Cze 16, 2007 5:14 pm # 6
Odpowiedz z cytatem
Zadzwoniłem do tej dziewczyny ale okazało się, że ten podręcznik to tylko mało mi dający dodatek, więc sam musze coś sobie sprawić. Teraz jestem tak zakręcony, że chyba kupie byle jakie RPG, żeby tylko nie było zbyt drogie i żebym mógł wkońcu poczuć ten urok gier fabularnych Wink . Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

wronek
Twórcza Esencja

GG: 8020504
Tlen: wronek31
Obecnie zbanowany
PostWysłany: Nie Cze 17, 2007 12:55 am # 7
Ulubiony system: DnD, WoD, Warhammer, 7th Sea.
Odpowiedz z cytatem
jesli masz jakies pytanai to wal bo jesli nie to zamykam temat.

RF rządzi, RF radzi, RF nigdy was nie zdradzi !!!

http://www.campaign-blog.com/view.php?id=3330

nonickname
Upiór

GG: 9774498
PostWysłany: Nie Cze 17, 2007 7:58 am # 8
Ulubiony system: wszystko
Odpowiedz z cytatem
Jepet nie stresuj się, że wyrzucisz $$$ w błoto. Bo system który Ci się nie spodoba na początku może potem zawładnąć twoim życiem. Ja kupiłem sobie kiedyś Zew Cthulhu. Nie spodobał mi się. A teraz gram jak oszalały. Zobacz na Allegro czy nie ma gdzieś systemu Śródziemie. Jest to stary system i powiem Ci, że mechanika nie powala. A w zasadzie powala, ale ma to znaczenie negatywne. Tak czy inaczej można Śródziemie dostać. A jak znasz angielski to masz dużo darmowych systemów w necie. Nie mam na myśli systemów autorskich(tworzonych przez amatorów), ale systemy które były komercyjne, a teraz są dostępne za darmo(legalnie). No i możesz kupić przez internet jakiś e-book. Kosztuje tylko parę dolarów.

KaKa
Neofita Materii

PostWysłany: Nie Cze 17, 2007 9:08 am # 9
Odpowiedz z cytatem
Pogógluj za autorskimi rpegami. To że są darmowe i fanowskie nie znaczy że gorsze. nonickname ma racje, to że teraz Ci sie nie spodoba, nie znaczy że nigdy.

wronek: nie zamykaj, może ktoś inny będzie miec jakieś pytania. Trzeba siac, siac, siac. Wink

Po namyśle, jak masz jakieś pytania, albo nurtują Cie pewne pytania, napisz na gg. W miare możliwości i czasu postaram sie odpowiedziec.

Ale jak jest juz jeden temat dla poczatkujacych to chyba powinni tam zadawac te pytania a ludzie i tak by odpisali a nie nowe pytanei nowy topic. Wronek.

Jepet
Mała Duszyczka

PostWysłany: Nie Cze 17, 2007 9:17 am # 10
Odpowiedz z cytatem
Wolałbym kupić coś w klimatach WP i kupie jeśli tylko spodoba mi się RPG. A teraz mam zamiar kupić 7th Sea, bo lubię Piratów z Karaibów. Podręcznik jest o połowe tańszy. Narazie zatrzymuje mnie tylko brak tego podręcznika na Rebel'u Wink .

Edit: Dzięki śliczne wszystkim za podpowiedzi Smile .

Drowka
Młoda Dusza

PostWysłany: Nie Cze 17, 2007 10:22 am # 11
Ulubiony system: własny
Odpowiedz z cytatem
Chodząc po różnych Bractwach i Gildiach znalazłam link do podręcznika do D&D po polsku. Są tam proste zasady, jakimi D&D się rządzi.

www.xyz.com.pl

tam jest strona podzielona na 2 części: menu na górze i to, co się wyświetla po kliknięciu każdej części. Kliknij dział 'pliki' i w części 'System RPG Dungeons & Dragons' poszukaj sobie czego chcesz. A jak wolisz coś prostszego to mogę Ci przesłać na mejla podstaw wersji 3.0, mam oba podręczniki: dla Mistrza i dla Gracza.

Powinien byc ost ale sobie darujemy Smile A no i tu na forum nie lubimy piractwa. No moze Jash Razz. Wronek.

Jepet
Mała Duszyczka

PostWysłany: Nie Cze 17, 2007 11:01 am # 12
Odpowiedz z cytatem
Dzięki, narazie skorzystam z linku a jak coś to odezwe się do Ciebie na PW Wink .

KaKa
Neofita Materii

PostWysłany: Nie Cze 17, 2007 8:59 pm # 13
Odpowiedz z cytatem
Wronuś skowronuś. Nie wiedziałem o tamtym temacie. Wink

A co do 7th Sea. Ma on mało wspólnego z Piratami. Ten system jest postawiony na drame, intrygi i dwór. IMHO Warhammer lub D&D były by dobrymi pozycjami na początek.
+ duże zaplecze fanów
+ częste dodatki (w wypadku D&D 3.0 to są dodatki, co do 3.5 to chujnia po wietrze)
+ prosta mechanika, wręcz banalna, dająca ogromne możliwości taktyczne (to ostatnie patrz D&D)
Wbrew pozorom, Podręcznik Gracza wystarczy na sesje. Z upływem czasy, wszystko sie kupi. Wink

wronek
Twórcza Esencja

GG: 8020504
Tlen: wronek31
Obecnie zbanowany
PostWysłany: Nie Cze 17, 2007 9:30 pm # 14
Ulubiony system: DnD, WoD, Warhammer, 7th Sea.
Odpowiedz z cytatem
CO do siedmiu morz to zalezy od tego jak poprawdzi rozgrywke mg. BO niektorzy stawiaja wlasnie na drame intrygi i voddacianskie kurtyzany Razz a iini na plywanie statkami czy to pirackimi czy to innymi Smile

RF rządzi, RF radzi, RF nigdy was nie zdradzi !!!

http://www.campaign-blog.com/view.php?id=3330

KaKa
Neofita Materii

PostWysłany: Pon Cze 18, 2007 7:17 am # 15
Odpowiedz z cytatem
Ale 7th nie jest przytosowany do tego typu rozgrywki. Można zagrać, ale to juz nie 7th Sea.

Nimsarn
Mała Duszyczka

GG: 2832090
PostWysłany: Pon Cze 18, 2007 10:14 am # 16
Ulubiony system: własny
Odpowiedz z cytatem
Jepet
Odradzam autorskie - z bólem, ale odradzam - z jednego powodu: nie ma obecnie autorki, która by wprowadzała w RPG.

Jeśli nie jesteś fanatykiem Sapkowskiego, a chcesz zaoszczędzić nieco grosza proponuję Wiedźmina Grę Wyobraźni, ale ostrzegam będziesz musiał przeczytać sagę. System jest znośny, choć nie pozbawiony wat (+vat22% Mr. Green ) i nie dopuszczaj do gry wedźminów, bo wtedy gra zamienia się w teatr jednego aktora Confused
No i system jest pogrążony w śpiące - tzn. prawie martwy - nie licz na wsparcie Blee

Jepet
Mała Duszyczka

PostWysłany: Pon Cze 18, 2007 4:57 pm # 17
Odpowiedz z cytatem
Jak to dobrze, że ktoś zna się na tych RPG Wink . No nic czyli D&D? Znalazłem już 2 chętne osoby ale nie chcemy się składać w 3 na 1 podręcznik, bo potem nie wiadomo będzie do kogo należy, więc pewnie każdy kupi co innego. Jeszcze to nic nie jest pewne.

Nimsarn: Myślałem o tym Wiedźminie ale tak jak KaKa napisał wole teraz sobie kupić coś bardziej znanego ale nie omieszkam dodać, że jak RPG spodoba mi się to kiedyś kupie Wink .

Taki mały offtop: Fajnie tu u Was Wink . Na innych forach, żeby ktoś Ci odpowiedział musisz mieć 800 postów i ani jednego ostrzeżenia, bo jak nie to jesteś dla nich niewiadomo kto jakiś najgorszy. U Was takie równouprawnienie (tak się to pisze?), że tak powiem Wink .

A dlaczego u nas fajnie? Bo to najlepsze forum o RPG w sieci Smile. Wronek.

KaKa
Neofita Materii

PostWysłany: Pon Cze 18, 2007 9:34 pm # 18
Odpowiedz z cytatem
Odemnie, nie składajcie sie na podręczniki, jest problem przy podziale jak sie rozejdziecie. Niech każdy kupi rpga na swoją kieszen.
www.rebel.pl (nie kasować!)
Multum różnych rpegów w różnych cenach. Jeżeli miałbyś jakieś pytania co do poszczególnych, pytaj. Jeżeli nikomu to nie przeszkadza, to tutaj.
Ja odpowiadam na takie tematy, bo chce żeby nowi i młodzi gracze nie zniechęcili sie na starcie.

Jepet
Mała Duszyczka

PostWysłany: Wto Cze 19, 2007 5:45 pm # 19
Odpowiedz z cytatem
Bardzo fajnie, bo koleżanka, o której wcześnie pisałem znalazła skserowany podręcznik do D&D. Jak była w klanie to każdy kupił jakiś podręcznik a reszta od niego kserowała, więc luzik. Postanowiliśmy we wrześniu stworzyć team - 5 osobowy. Reaktywacja tego starego + ja Wink .

KaKa
Neofita Materii

PostWysłany: Sro Cze 20, 2007 1:01 pm # 20
Odpowiedz z cytatem
Kserowane nie najlepsze. Zasady do D&D są na necie za free i całkowicie legalnie. Jak chcesz ładną oprawe graficzną i miekki papier, musisz płacic. Takich nie lubimy.

Jepet
Mała Duszyczka

PostWysłany: Sro Cze 20, 2007 4:19 pm # 21
Odpowiedz z cytatem
Spokojnie i tak kupuje podręcznik kserówka jest mi po to, żeby zobaczyć to RPG, bo jak mi się nie spodoba to po co kupować? Wiesz o co mi chodzi Wink .

Karczmarz
Neofita Materii

GG: 2516921
PostWysłany: Pią Cze 22, 2007 10:33 am # 22
Ulubiony system: System kanalizacji Stołecznego Miasta Warszawy
Odpowiedz z cytatem
Hmmm

A ja bym i tak namawiał na Warklocka. Niby drogi ale jeśli ci się nie spodoba opchniesz go na allegro bez trudu po cenie może 10 zł mniej niż za niego dałeś, a opchnięcie D&D może być trudniejsze (choć też możliwe). No i D&D wcale nie jest dużo tańsze, a z pewnością jest (imho) dużo gorsze, chociaż z 2 strony dla fana cRPG może się nada (byle tylko nie wypaczyło ci psychiki).

Z pewnością nie ma co kupować czegokolwiek, ponieważ wtedy na starcie zniechęcisz się do RPG i umarł w butach, nie zagrasz więcej w nic. Jeśli już zaczynać to porządnie od czegoś co jest warte świeczki i co nie wykrzywi ci mordy po 1 czytaniu. Ja początkującym lubię polecać Neuro (łatwy świat, podręcznik opisany tak że aż chce się grać, cena najniższa ze wszystkich możliwych), ale jak cię future nie interesuje to cóż. Pozostaje Młotek (którego bym polecał, najwyżej opchniesz) i D&D (droższe, trudniejsze do pozbycia się ale chyba łatwiejsze do zrozumienia po cRPG - wszak mechanika ta sama co w NWN)

Moje RPG'owe rozkminki, porady, spostrzeżenia, refleksje - często aktualizowane

KaKa
Neofita Materii

PostWysłany: Pią Cze 22, 2007 2:56 pm # 23
Odpowiedz z cytatem
Nie chce wdawać sie w dyskusje, ale sugerujesz że D&D jest dla wypaczonych ludzi bez umysłu. Nic gorszego. Nigdzie nie powiedziałem że D&D jest tansze od WFRP. Wręcz przeciwnie, jest droższe. Ale w zamian za te cene masz komplet podręczników z pełną gamą zasad i wyjaśnien. Nie wiem czemu opchnięcie D&D miało by być trudniejsze niż Warhammera.

Karczmarz
Neofita Materii

GG: 2516921
PostWysłany: Pią Cze 22, 2007 3:50 pm # 24
Ulubiony system: System kanalizacji Stołecznego Miasta Warszawy
Odpowiedz z cytatem
Hmmm

Cytat:
Nie chce wdawać sie w dyskusje, ale sugerujesz że D&D jest dla wypaczonych ludzi bez umysłu. Nic gorszego.

Wcale tak nie sugeruje, chyba że tobie coś takiego w głowie siedzi i podświadomie tak odbierasz z natury neutralne stwierdzenia.

Cytat:
Nigdzie nie powiedziałem że D&D jest tansze od WFRP. Wręcz przeciwnie, jest droższe.

Niestety mylisz się. Jest o wiele tańsze (podręcznik do D&D 70zł do Warhammera 110 zł) A i w jedno i w drugie nie pograsz (będąc kompletnym laikiem) bez minimum 3 książek

Cytat:
Nie wiem czemu opchnięcie D&D miało by być trudniejsze niż Warhammera.

Ponieważ sytuacja na rynku allegro tak się kształtuje, a innymi słowami Podaż D&D na allegro jest znacznie wyższa od podaży Warhammera, co skutkuje spadkiem ceny podręczników do D&D i stosunkowo stabilnymi cenami Młotka.

Moje RPG'owe rozkminki, porady, spostrzeżenia, refleksje - często aktualizowane

anteq7
Mała Duszyczka

GG: 10072339
Tlen: każdy go potrzebuje, by żyć xD
PostWysłany: Pią Lip 11, 2008 8:55 pm # 25
Ulubiony system: di end di
Odpowiedz z cytatem
Wiesz co, może z tymi kserówkami kup sobie D&D Gra Fabularna czy jak to sie tam nazywa...Zagraj w tą pierwszą "misję" i zobacz czy jest fajne czy nie.Choć według mnie nie jest dobre...

(Jest lepsze niż najlepsze!!!)

Co mam w D&D :
16 lvl
Zamek
Zabite smok: 9

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bractwo RPG Strona Główna -> Ogólnie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny   Widok do druku
Strona 1 z 2

Skocz do:  

Airline Tycoon Hangar, Muzyczny Infoserwis, Zakłady, Bukmacher, kurtyny ppoż, Kabarety, nic, Lost download, kursy językowe efs kraków, tłumaczenia niemiecki, Projekty domów na wąską działkę