Seattle by Night: Rewolucja!
Czy Sabat odzyska miasto i czy wogóle je stracił?
Pozwoliłem sobie perfidnie zmienić pierwszego posta. Będę zamieszczał tu wszystkie ważniejsze informację.
Na wstępie - zapraszam wszystkich do gry. Pomimo, że przygoda się już rozpoczęła można dołączyć w każdej chwili. Można odegrać tylko jakiś epizod, lub uczestniczyć w całej sadze do końca.
Klimat:
Nie jest to typowe mroczne miasto. Jest bardzo nowoczesne. Świetnie rozbudowana infrastruktura. Mnóstwo środków transportu, błyskawicznie można się dostać niemal w każde miejsce miasta. Mnóstwo bogatych dzielnic. Setki mega luksusowych willi. wszyscy mają mnóstwo kasy. Życie jak w bajce. Praktycznie nie ma gangów. Wszyscy jakby mieli lepsze zajęcie lun zwyczajnie nie mieli na to czasu.
Jednak jest ta druga strona. Ludzie są zabiegani, na nic nie ma czasu, wszędzie widać wyścig szczurów. Nie zauważa się problemów. Zagrożeniem stają się dzieciaki bogatych rodziców, którzy aby zwrócić na siebie uwagę robią rozróby za milion dolców. Tu nie sprzedaje się narkotyków. tu się je produkuje. Wszystkie dziedziny życia są zarażone zgnilizną. Rozwija się przemyt broni, nielegalne badania genetyczne, wiara w pieniądz pozbawia ludzi człowieczeństwa. Wbrew pozorom to jest Mroczne Miasto.
Inni
Magowie w mieście jak najbardzie są. ale nie ma z nimi większych konfliktów obowiązuje zasada unikania się
Wydarzenia, które miały miejsce w ciągu ostatnich kilku tygodnie:
- Genialny lekarz oskarżony o zabicie całej swojej rodziny. ucieka w trakcie transportu do więzienia, nadal na wolności
- Powstaje nowy idealny narkotyk. zalewa rynek. od przedawkowania umiera 4-ro młodych ludzi, w tym syn prokuratora generalnego. wszczęto śledztwo. Policja wchodzi na dyskoteki i przeszukuje ludzi. zaczynają się krótkie bójki młodych ludzi z policją.
- Policja obstawia ważniejsze punkty i wprowadza się plan kontroli społeczeństwa. ludzie są przeszukiwani i spisywani.
- Na lotnisku odbywa się pokaz nowoczesnej rzeźby. niespodziewanie wielka frekwencja, zanotowano omdlenia o zasłabnięcia.
- Ksiądz oskarżony o uprawianie satanizmu, grupa ludzi została zdemaskowana i postawiono im zarzuty znęcania się na zwierzętami.
- Głośny reportaż z nielegalnego wyścigu organizowanego na ulicach miasta. Genielnie podrasowane maszyny i genialni kierowcy. Niespotykana prędkość i zwrotność. To ludzkość tak potfafi?
- Znika niewielki i mało znaczący gang zajmujący się wymuszeniami i hazardem.
Kim grać:
Sytuacja w mieście może być widziana z pozycji starszego lub zwykłego obywatela. Taki też podział zostanie w sesjach. Pojawią się dwie oddzielne sesje dla tych grup.
Starszy Będzie widział sytuacje raczej z dala. będzie działał przy pomocy swoich pionków. będzie to przygoda bardziej polityczna i nastawiona na wykorzystywanie swoich wpływów.
Obywatel będzie bliżej wydarzeń. Bezpośrednio zetknie się z zagrożeniem. to od nich głównie starsi będą się dowiadywać o sytuacji w mieście.
Zasady.
Postacie zamieszczać według szablonu, który można znaleźć nieco niżej. Schemat tworzenia postaci:
primogen: atrybuty 10/7/5; zdolności 21/9/5; pozycja 12; dyscypliny 20
starszy: atrybuty 10/7/5; zdolności 21/9/5; pozycja 9; dyscypliny 15
obywatel: atrybuty 9/6/4; zdolności 18/9/5; pozycja 8; dyscypliny 10
Nowicjusz: atrybuty 7/5/3; zdolności 13/9/5; pozycja 7; dyscypliny 7
wolne 20
cechy charakteru 7
pokolenie i status dowolnie
Dostępne klany:
Podstawowe klany Camarilli - jak najbardziej TAK
Klany sabatu - raczej nie ale można się dogadać. (patrz wyżej-gra sabatem)
Odszczepieńcy sabatu - TAK, ale. musze znać historię postaci.
Inne - O jessu!!! Tylko nie inne!!! Jeśli ktoś się uprze ma przesrane ma to być dobrze zrobiona postać
Można wybierać postacie stworzone w Elizjum. Jednak trzeba dorobić im więcej kropek, historię. Dostępny jest też Primogen jednak dopiero po negocjacjach ze mną.
Ostatnio zmieniony przez Maczek dnia Sro Kwi 19, 2006 3:19 pm, w całości zmieniany 12 razy
Witam. Jeszcze nigdy nie grałem w żadne prawdziwe RPG. Jeśli mógłbym to chciałbym prosić o pozwolenie zagrania. Jeszcze nie znam systemu wampira, ale za chwilę sobie o nim poczytam i mam nadzieje, że mi się spodoba (czytałem prawie całą przygodę w sierocińcu i mi sie spodobała wiec mam nadzieję, że szybko zapoznam się tym systemem)
I w imieniu Maczka praszam graczy z Elizjum do grania swoimi postaciami Primogenu.
Zapowiadam, że jeśli Surin nie będzie brała udziału w tej grze z miłą chęcią wciele się w jej postać, Pani Szanownej Primogen Brujah. Będzie to dla mnie zaszczyt!
Mam oczywiście pytanie do MG: Czy ta sesja będzie dłuższa od Sierocińca?
sesja raczej będzie dłuższa. chyba że podzielimy ją na kilka wtedy może być podobnie (jest to wielce prawdopodobne )
jesli idzie o primogen nic nie stoi na przeszkodzie aby wybierać postacie stworzeone już w seattle. może to być zarówno primogen jak i zwykli nieśmiertelnicy. od primogenu jednak będzie się więcej wymagało i będzie miał znacznie bardziej niebezpieczną grę. stworzone postacie są bardzo stare i stanowią nie lada kąsek dla sabatu.
w sumie czemu nie, moge zagrac swoją postacią.
Jednak polecam Rhamono zebys najpierw spytała Surin o zgode na gre jej postacią.
_________________ Now
Hear the forest talking
Insects and birds
Does the scent of soil and beast
Breathe the life into the animal you hide
It's a great illusion
One never knows
When you think you're really alone
Feel the eyes of someone looking in on you
w sumie też bym sobie zagrał. jakimś starszym, nie primogenem, stworze wkródce jak coś.
co jak co, ale pomysł Rhamony, by grać postacią Surin jest z lekka ... nie powiem jaki. Rhamona nie musi pytać o zgodę. Wiem, że Surin by się nie zgodzila. Jednak, czy kogokolwiek tutaj to obchodzi?
PS. Czemu nie pozadawacie sobie pytań w domu, Rhamono?
nie zadajemy w domu zeby wszystko było jasne, pozatym tak jest nawet prościej.
sabatnikiem można grać ale będzie mnustwo warunków. po 13 dlatego żeby zniechęcić a po 22 dlatego żebym wiedział że dany gracz ma bardzo kolorowe (przeciwieństwo od blade) pojęcie o sabacie.
Jeśli idzie o granie przez Rhamonę postacią Surin to ja nie mogę jej tego zabronić. traktuje postacie stworzone w foru Seattle jako szablony z których można kozystać. przyznaje że powinno obowiązywać coś takiego jak prawa autorskie i ktoś może sobie nie życzyć aby grać jego postacią. w takiej sytuacji proponuję rozwiązanie. jeśli ktoś się nie zgadza. np z powodu że nie chce aby zespuć wizje fajnej postaci niech to zadeklaruje. dobrze jeśli by to zrobił w poście opisującym postać ale z racji że miasto jest zamknięte może być tu lub w innym pasującym miejscy. ważne aby łatwo dostępnym.
muzeum: oczywiście możesz grać. nie ma znaczenia twoje doświadczenie potrzebne jest tylko dla ciebie do wczucia się w postać i dla przyjemnej gry. jeśli się zdecydujesz czekam na propozycję postaci. tu lub na PW. dobrze żeby była solidnie opisana, nie chodzi mi do końca o kropki.
Cieszę się że Nirian się odezwał, jest jednym z głównych twórców miasta i liczę że wniesie dużo ciekawych wątków do przygody. czekam na postać.
licząc wszystkich mamy potencjalnych 6 graczy. zaczynam więc podawać założenia i pierwsze wydażenia jakie mają miejsce w mieście. im więcej będzie pojawiać się graczy a tym bardziej im ci gracze będą potężniejsi tym wydażeń i infermacji będzie przybywać.
no to ja piszę z góry, że się nie zgadzam na granie postacią Surin przez Rhamonę. Chodzi mi o to, że dla mnie to było by, proszę o wybaczenie, z deka wredne, po drugie, nie wierze by to była ta sama postać (w wykonaniu Surin i Rhamony), więc nie chce sobie psuć zabawy na to patrząc.
Jakieś specjalne zasady co do tworzenia postaci? Storytelingowo czy rozpisujemy na mechanikę? Jakie klany dostępne np? I jak na mechanikę to ile gdzie kropek?
Jak coś, to ja wstępnie piszę się na old clan tzimisce.
Imię: Irina Mikhailova, Suzanne d'Harfleur, "Black Lady"
Klan: Torreador
Generacja: VII
Rola: Kolekcjonerka Białej Broni
Postawa: Pozer
Status:Primogen Torreador
Ostatnio zmieniony przez Rhamona dnia Pon Kwi 03, 2006 5:12 pm, w całości zmieniany 2 razy
Rozumiem Nirian, że wyrażasz zdanie Surin. ale chyba jest po problemie. Rhamona zdecydowała się na własnego primogena. cieszę się z wyboru. przyjemniej grać własnymi postaciami
Postacie tworzycie według podręcznika
Tu zamieszczacie schemat postaci tak jak w elizium (patrze post wyżej)
klany: z tym jest problem okazuje się że klanów (linii krwi) jest taka masa że nie ma sensu tu wypisywać których nie.
podstawowe klany Camarilli - jak najbardziej TAK
klany sabatu - raczej nie ale można się dogadać. (patrz wyżej-gra sabatem)
odszczepieńcy sabatu - TAK, ale. musze znać historię postaci.
inne - o jezu!!! tylko nie inne!!! jeśli ktoś się uprze ma przesrane ma to być dobrze zrobiona postać
Dyscypliny:
będą zależały od tego jaką postacią chce się grać. zwyczajnie im potężniejsza tym ... potężniejsza. jak ktoś przegnie patrz inne
primogen ma kropki opisane tuuuuuuu lub do 20 kropek (rozdawane pkt za pkt)
W tym momencie podziękuję bardzo panu NSF, bo powiedział dokładnie to, co ja chciałam powiedzieć, a mojej postaci prosze nie dotykać. Jest nietykalna i tyle. Nie jest żadnym szablonowym wzorem, jest moją postacią i Rhamono przykro mi, ale nie pozwolę Ci nią grac nigdy.
cżyżbyś nie potrafiłą stworzyć własnej postaci i musiała korzystać z postaci innych (żeby się dowartościować?)? Koniec. tyle w tej sprawie mam do powiedzenia.
// Koniec Offtopa o postaci Rhamony, chyba dokładnie widać, że już wybrałam kim bede grać. Technikalia służą do deklarowania chęci grania a nie debilnych dosrywek. - Rhamona
Technikalia sesji prosze Pani dotyczą sesji, a o ile się nie mylę, to postać moja nalezy do wątków sesji. Jeśli ktoś nie potraf uszanowac zania innych, przykro mi. To świadczy tylko o niedojrzałości-jeśli skasujesz tego posta to tymbardzie3j. Dziękuję, więcej nie będę się wypowiadałą w tym temacie, bo to nie ma większego sensu jak widać, ze ścianą nie pogadasz...
// Surin, chyba udowodniłam, że potrafię szanować zdanie innych zobacz sobie tutaj, jeśli jeszcze nie widziałaś - drugie ostrzeżenie słowne - Rhamona
ja równiez proszę o nie zadzieranie ze sobą nawzajem. Dziekuę surin za wyrażenie opini we własnym imieniu ale sprawa jest juz zakończona i nie trzeba do niej wracać. surin, oczywiście zapraszam do gry.
Tzimisce to jak najbardziej jest inny. zakładając że nie jest to odszczeoieniec klanu sabatu.
oczywiście że odradzam ale nie bede decydował za was jesli ktoś uważa że taka postac będzie fajna i fajnie będzie sie nią grało może grać kim chce. mi rozchodzi sie tylko o to aby dobrze ją zrobić, wtedy będę wiedział o co chodzi takiej postaci i gra dla wszystkich będzie ciekawsza. starego klany Tzimisce nie znam jesli sie decydujesz musze siegnac do źródęł.
Czy postać łącznie z kropkami na dyscypliny mam dać tutaj? Czy w mechanice rozpisać coś więcej poza Dyscyplinami?
W sesji Towarzyszu było w diabli Starych Tzimisce i nie należeli oni do Sabbatu. Zobacz sobie Box Informacyjny. Poza tym podrzucam parę linków do Starych Klanów. Sugeruje nie czytać informacji na www.wampir.prv.pl bo są tam uproszczone i beznadziejnie napisane.
Imię: Michał Oskar Maksymilian Ruthven
Klan: Tzimisce
Generacja: VII
Urodzony: 1833 rok w Krakowie
Przeistoczony: 1876 pośród Bieszczad
Rola: Aktor Lalek
Postawa: Ekscentryk
Status: Starszy
Wygląd:
Tak naprawdę nikt nie wie, jak on wygląda. Kainici Seattle spotkali się z tym, że widzieli już kilka pijaw przedstawiających się imieniem Michał Oskar Maksymilian Ruthven, a za każdym razem wyglądali oni zupełnie inaczej. Wśród tych wampirów było też kilka kobiet, mimo, że przedstawiały się męskim imieniem. Sądzi się więc, że Michał jest albo grupą współpracujących Tzimisce albo jednym wampirem, mistrzem Zniekształcenia. Widać jednak, że ta grupa lub osobnik upodobał sobie wygląd bladych, nienaturalnych ludzi o niemal anielskim, acz dziwacznym wyglądzie. Ubierają się zawsze w czerń i biel, acz często przyozdabiają się wielokolorowymi kwiatami. Wygląda to tak, jakby ktoś zawsze dodał coś kolorowego do czarno-białego zdjęcia, bo ich skóra i oczy także nie wykazują się zbędnymi kolorami.
Tak oto wygląda, lub wyglądają: Michał Oskar Maksymilian Ruthven.
to ja mam pytanie, skloro odradinne, to czy moge grac moim promogenem?
Bo jakby na moją postac nie spojrzec, to jest oprzedstawicielem kalnu innego, niezrzeszonego jaki nigdy nie była ani w Camarilli ani w Sabbacie.
Jesli chcesz Maczku zobaczyc jej zestaw dysycyplin to ci moge podesłac kopie posta z Seattle, tamgdzie sa wymienione jej dyscypliny.
_________________ Now
Hear the forest talking
Insects and birds
Does the scent of soil and beast
Breathe the life into the animal you hide
It's a great illusion
One never knows
When you think you're really alone
Feel the eyes of someone looking in on you
dzieki za linki
historia moze miec tajemnice nawet przed MG wazne aby to mialo podniesc klimat postaci a nie jej dopakowanie.
transformacja moze zamieniac cie w kota jesli to uzasadnisz. gdybyś np pochodzl z egiptu to dziwilbym sie ze zamieniasz sie w wilka. chodzi tu mocno o kulture i wierzenia. kot musi miec dla ciebie ogromne znaczenie. oczywiscie nie bedzie opcji zamiany w cos innego.
Lhian: może być ten primogen ale musze miec nie tylko dyscypliny ale i rozpisane kropki inne. core kakofonii mam opisana w dodatku i kilka razy mialem okazje prowadzic taka postac wiec damy jakos rade
I zagrałbym sobie... dawno nic się nie działo z primogenami, a mój Gangrel z chęcią by coś zrobił
Mam tylko napisałes ze primogen ma 20 kropek na dyscypliny, a Samalai dał 25. Czy mogą być to takie same dyscypliny jak na Elyzjum?? Bo ja mam jeszcze jedno combo Moge ci podesłać jak coś ;]
Podeślij rozpisaną postać jaką chcesz grać. Liczę że wszyscy mi podeślą swoje postacie. Dla mnie kropki są ważne bo wiem dzięki nim na co kogo stać.
W dyscyplinach Primogena można wykorzystać te co już są lub rozdać od nowa. I według zasady która wam pasuje.
Jest następny gracz i 4 z Primogenu. w takim razie podziale na klika przygód. oddzielna sesja będzie dla starszych i oddzielna dla obywateli i nowoprzeistoczonych.
jest jeszcze opcja zagrania sabatem. jeśli zbierze się więcej graczy. pojawi się równoległa sesja dla sabatu.
Jeśli pojawi się sesja z Sabatem, będą wtedy grały dwie strony konfliktu. Obie sesje będą toczone w tym samym czasie gry.
[ Dodano: Czw Mar 30, 2006 5:13 pm ]
Jeszcze jedna ważna uwaga. W postaciach opisywanych w Seattle jest mnóstwo plotek. Nie mam nic przeciwko ale jako MG niektóre fakty muszę znać. Np. jakim klanem gracie. Np. Córą czy Ravnosem. Jeśli nie zostanie to wyjaśnione traktuje to jako nieprawdziwą plotkę.
[ Dodano: Czw Mar 30, 2006 5:42 pm ]
Troszkę informacji o mieście:
W mieście jest sporo magów. zdążyliście się zorientować że mają spory wpływ na media i przemysł informatyczny. w mieście jest kilka wielkich wytwórni filmowych i niedaleko od miasta znajduje się główna siedziba Microsoftu i Appla, HP. Przedstawiciel magów skontaktował się z wami i zaproponował neutralność. zwyczajnie nie wchodzimy sobie w drogę.
[ Dodano: Czw Mar 30, 2006 5:59 pm ]
ZACZYNAMY
pierwsza przygoda otwarta. poza postaciami opisanymi, obecni są wszyscy z Primogenu którzy się zadeklarowali grać i Starszy Tsimisce. wyjątkowo pojawiła się dziwnie milcząca Lady Black
Czy mógłbyś wyraźnie napisać ile mamy na Atrybuty/Zdolności/ Cechy Pozycji/Cechy Charakteru?
Ja już poprostu nic nie kumam z tego...
Cytat:
Społeczne:
Charyzma 1, manipulacja 1, wyglad 1,
Co to ma być?
A to?
Cytat:
ZACZYNAMY
pierwsza przygoda otwarta. poza postaciami opisanymi, obecni są wszyscy z Primogenu którzy się zadeklarowali grać i Starszy Tsimisce. wyjątkowo pojawiła się dziwnie milcząca Lady Black
dziwnie moze wygladać niespodziewane pojawienie sie..
chodzi o to, ez Primogen Torreador raczej nie pojawial sie na spotkaniach a tym razem przyszedł. dlatego jest niespodziewane pojawienie sie . moj blad.
wypowiadac sie mogo wszyscy z primogenu i starsi. chodzi o to aby jakos zaznaczyc swoja obecnosc. abym mógł wprowadzać kolejne opisy.