Bractwo RPG - Forumowy zgred :)    Bractwo RPG
>> Spal kota on-line!
>> Galeria Avatarów
>> Szukaj
>> Użytkownicy
>> Statystyki
>> Grupy
>> Eustachy - Forumowy Zgred
>> Regulamin !

Witaj w Bractwie RPG - Forum poświęconym grom RPG

[WFRP 1.ed] Tworzenie postaci

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bractwo RPG Strona Główna -> Systemy autorskie -> Twóry własne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Koala
Pan życia

GG: 8213824
Tlen: koalared
PostWysłany: Sob Wrz 17, 2005 3:12 pm # 1
Ulubiony system: neuroshima
Odpowiedz z cytatem
Tworzenie postaci w WFRP denerwowalo mnie do tego stopnia, ze stworzylem taka wlasnie modyfikacje, w ktorej to gracz ma wiekszy wplyw na to kim bedzie jego bohater.
Tworzenie postaci do WFRP.

1. CHARAKTERYSTYKA

Tworzenie charakterystyki postaci składa się z dwóch etapów:
a) Określanie cech procentowych (WW, US, I, Zr, CP, Int, Op, SW, Ogd) polega na rozdzieleniu 125 punktów do wybranych cech. Należy jednak pamiętać, że początkowa wartość każdej z cech procentowych musi znajdować się w przedziale 2-20 punktów wartości cechy (nie wliczając modyfikatorów rasowych).
b) Określenie pozostałych cech (SZ, S, Wt, Żw,) polega na rozdzieleniu 10 punktów do wybranych cech. Każda z wymienionych cech musi znajdować się w przedziale 1-3 punktów wartości cechy (nie wliczając modyfikatorów rasowych), oprócz Szybkości u krasnoludów i halflingów, gdzie ich maksymalna początkowa wartość to 2
c) Początkowa wartość Ataku u wszystkich postaci wynosi 1
d) Uwzględnienie modyfikatorów rasowych polega na dodaniu punktów do poszczególnych cech według poniższej tabelki:

Człowiek Elf Krasnolud Halfling
SZ +2 +2 +2 +2
WW +20 +30 +30 +10
US +20 +20 +10 +10
S +1 +1 +1
Wt +1 +1 +2
Żw +4 +3 +5 +3
I +20 +50 +10 +40
Zr +20 +30 +10 +30
CP +20 +30 +40 +10
Int +20 +40 +20 +20
Op +20 +40 +40 +10
SW +20 +30 +40 +30
Ogd +20 +30 +10 +30

2. KLASA ZAWODOWWA
Kolejnym punktem tworzenia bohatera jest wybranie klasy naszego bohatera. Należy jednak pamiętać, że każda klasa ma określone poniżej ograniczenia:
a) Wojownik musi mieć WW co najmniej 30.
b) Ranger musi mieć US co najmniej 30
c) Łotr musi mieć I co najmniej 30 (elfy minimum 65)
d) Uczony musi mieć Int co najmniej 30 i SW co najmniej 30

3. UMIEJĘTNOŚCI
Gracz może przydzielić swojemu bohaterowi K4 dowolnie wybranych umiejętności, jednak ich liczba może być modyfikowana przez MG biorąc pod uwagę wiek i rasę postaci.

4. EKWIPUNEK
Gracz sam może przydzielić swoje postaci ekwipunek, biorąc pod uwagę historię postaci. MG musi jednak skontrolować działanie gracze, żeby nie odstawał za bardzo od pozostałych graczy.

5. PROFESJA
Kolejnym krokiem jest wybranie profesji bohatera. Gracz może ją dowolnie wybrać z pośród wszystkich profesji podstawowych danej klasy. Potem należy przepisać na kartę postaci wszystkie dodatkowe umiejętności i przedmioty danej profesji (patrz podręcznik)

6. PUNKTY PRZEZNACZENIA
Teraz należy wylosować liczbę punktów przeznaczeniaL
Ludzie: K3 + 1PP
Elfy: K3 – 1PP (minimalnie 1)
Krasnoludy K3PP
Halflingi: K4PP

7. POZOSTAŁE INFORMACJE
Teraz pozostaje tylko wpisać na karcie postaci dodatkowe informacje takich jak opis postaci , charakter, znane języki, punkty magii biorąc pod uwagę historię postaci i korzystając z podręcznika.

Być może są tu jeszcze jakieś niedociągniećia, ale będę wdzięczny jeśli mnie powiadomicie jak jakies znajdziecie Wink

Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Lucjusz Kartezjusz
Boguś linda RPG

PostWysłany: Sob Wrz 17, 2005 4:24 pm # 2
Odpowiedz z cytatem
Przepis na wymiatacza (jezeli by stosowac Twoja metode)

Bierzemy Krasnla ktory ma byc wojem z zalozenia

Sz 2 (jak nie dogonie to samo przybiegnie wazne ze bedzie co zabijac)
WW 50 (przydatne wojowi prawda)
Us 12 (Krasnoludy i tak sa beznadziejnymi strzelcami to moze wogule tego nie urzywac)
S 5* ( a jo ze sie przyda)
Wt 6* (przezyjemy wszystko.. prawie)
Żw 7 (jak juz do czegos dac 2 pkt to do tego i tak roznicy 1 sie nie odczuje)
I 30 (zawsze chcialem miec 3 z przodu podczas robienia umikow )
A 2
Zr 12 (Po co mi to?? Ja macham toporem)
Cp 60 (A czasem sie przydahje nie mialem co z pkt robic)
Op 60 (Terro? Strach? Buhahaha)
Int39 (jak bedziemy sie uczyc umiejetnosci jakich nie mamy w sdchemacie to sie przyda)
Sw 60 (czary mary i nie dziala)
Ogd12 (a co ja mam spiewac po co mi to??)
Bez modyfikatorow to jest 125 Pkt

Umiejetnosci wybrane
Bardzo silny (S+1 uwzgledniono w statystykach)
Bardzo wytrzymaly (Wt +1 uwzglednionow statystykach)
Specialna broń dwureczna

sa tzry umiejetnosci bo krasnal ma zaledwie 40 lat a ze wszystkie sa zwiazane z krzepa to wiek pozwaala akurat na tyle umiejetnosci na pewno.

Klasa postaci wybrana z pancerzem Np wojownik podziemny. (rozwiniecie wolne oczywiscie idzie do A i jest uwzglednione w poyzszym)

Historia niczym przez Niriana przygotowana dzieki ktorej mamy dwuraka i PP na calym ciele 1 albo 2

I co za to mamy?

Kolesia z 50% szansa na trafienie
Obrazenia: Sila + solny cios + dwurak = 8+K6 to jest przedzial od 9 do 13 (nie przezucajmy) gdzie zwykly czlowiek (nie przepakowany i nierobiony na wymiatacza ma 3 wt i jakies 6 Zw.. przy rzucie 1 mamy "bye bye")
Sam potrafi dostac za 7(moze nawet Cool i nie odczuc nawet tego

Nie zatrzymasz go (60 Opanowania)
Nie zespelujesz (60 Sw)

Oto co o tym uwazam... na rzutach mialbys (aby to osiagnac) 20 20 20 20 20 19 2 2 2 wiesz) troche tego mnogo..

Jak dlamnie wole kosci tutaj mialbym zawsze druzyne niesamowicie przepakowanych klientow - tu masz przyklad wojownika, dodaj maga nastawionego tylko na czary, zlodzieja na cisze i niewidocznosc, i kolejnego woja co by standardowo ich najwiecej bylo...

Nie podoba sie od poczatku do konca.

Gość

PostWysłany: Sob Wrz 17, 2005 6:15 pm # 3
Odpowiedz z cytatem
Z jednej strony, fakt, Lu ma racje.
Z drugiej takie staty pozwalają osobom potrafiącym grać (nie munchkinom) grać lepiej, klimatyczniej. Lu po prostu poleciał po maksymalnej krawędzi Smile

Koala
Pan życia

PostWysłany: Sob Wrz 17, 2005 6:27 pm # 4
Odpowiedz z cytatem
Moim zdaniem jezeli kogos bawi taka gra i ma ochote byc "wymiataczem" to prosze bardzo. Ale tak jak powiedzial Yelonek pozwala to grac klimatyczniej. A z drugiej strony: co z tego ze bedzie wymiatal?? Sa sposoby i na takich Smile

Lucjusz Kartezjusz
Boguś linda RPG

PostWysłany: Sob Wrz 17, 2005 11:38 pm # 5
Odpowiedz z cytatem
Nie wedlog podrecznika... Pozatym stworzylem postac po najmniejszej lini oporu (przy karzdej statsie wyjasnilem czemu tyle).

?C o do klimaciarzy to najfajniejsze postacie moje (powiem nieskromnie iz lubie poczuc moc postaci lecz glownie klimat, poitrafie dla drugiego poswiecic pierwsze) powstajly na kosciach.. patrzac na statsy wylosowane tworzylem charakter i historie postaci i to bylo zawsze cos..

Statsiarzy spotkac moznazawsze i naweyt jak 3 z 4 graczy gra na klimat to ten ostatni grajacy na styatsy potrafi wiele zabawy zepsuc....

Nadal jestem na nie jak chodzi o ten system... chyba ze masz team samych klimaciarzy

PS: Elfy powinny miec moim zdaniem wybor czy te +30 rasowe rozdaja do Ww czy Us...

Koala
Pan życia

PostWysłany: Nie Wrz 18, 2005 9:12 am # 6
Odpowiedz z cytatem
W mojej druzynie sie to najczesciej sprawdza... Moi gracze graja najchetniej zebrakami, albo kims takim, oczywiscie nie wszyscy, ale to juz ich wola. Nie zgadzam sie jednak z tym ze gracz grajacy na statsy potrafi wiele zabawy zepsuc!! Niby w jaki sposob?? Zadanem MG jest dopilnowac zeby nic takiego nie mialo miesca.

Lucjusz Kartezjusz
Boguś linda RPG

PostWysłany: Nie Wrz 18, 2005 4:33 pm # 7
Odpowiedz z cytatem
Nie jetsem MG ktory zabrania graczom...

A koles grajacy na statsy czeso czyje sie tak pewnie ze wikla kolegow w klopoty, czy to gadka, czy rekoczynami. Oczywiscie wytepuje najczesciej solidarnosc graczy wiec jak on cos zcgrzani to i oni potem obrywaja.

Ale to nie wazne.

Wiesz jezeli u Ciebie sie sprawdza top ok, jezeli rozpatrujemy ten sposob dla specyficznego rodzaju graczy to moze byc ok. Ja jednak jak chodzi o statsy zawsze bede bral kosci do reki Smile

Koala
Pan życia

PostWysłany: Nie Wrz 18, 2005 5:59 pm # 8
Odpowiedz z cytatem
Twoja wola... Mnie nic do tego....

Nirian Samalai Feireniz
Twórcza Esencja

GG: 5284064
Tlen: samalai
PostWysłany: Sob Wrz 24, 2005 12:50 am # 9
Ulubiony system: WoD, L5K
Odpowiedz z cytatem
Lucjusz napisał:
Historia niczym przez Niriana przygotowana dzieki ktorej mamy dwuraka i PP na calym ciele 1 albo 2

Rozumiem, że mam traktować to jako komplement, co? Very Happy
Przyznam się szczerze, że i ja eksperymentowałem w Worhu z odrzuceniem kości, ale jedna rzecz chyba najbardziej mi się nie podobała. Brakowało mi tych cech: 34, 52, 12... na twoich zasadach to prawie wszyscy bedą mieli maxy wygladające 40, 40, 40...

Lucjusz Kartezjusz
Boguś linda RPG

PostWysłany: Sob Wrz 24, 2005 10:51 am # 10
Odpowiedz z cytatem
Tak Nierianie iraz Tak Nnirianie.. Zgadzam sie z obiema czesciami Twojej wypowidzi Very Happy

Wrogu treba cos zrobic bo za czesto jesteasmy zgodni tak byc nie moze!!

Koozaczek
Mała Duszyczka

GG: 926418
PostWysłany: Pon Cze 12, 2006 6:47 pm # 11
Ulubiony system: takie jak tibia
Odpowiedz z cytatem
ej powiedzcie z jakiej strony ten program sciagnac? Sad[/b]

Koala
Pan życia

PostWysłany: Pon Cze 12, 2006 7:13 pm # 12
Odpowiedz z cytatem
eeee... jaki program??

Beamhit
Twórcza Esencja

GG: 3272979
Obecnie zbanowany
PostWysłany: Pon Cze 12, 2006 7:16 pm # 13
Ulubiony system: Exalted. A przy okazji - WFRP ssie.
Odpowiedz z cytatem
Koozaczek pomylił fora. Warhammer to nie insza Tibia. Tutaj gadamy całkiem o czymś innym niż o grach online. W ogóle to nie ma nic wspólnego z komputerami.

Wyślij prywatną wiadomość
to tylko ja
Neofita Materii

GG: 6511191
Ostrzeżenia : 1
PostWysłany: Sob Cze 17, 2006 1:02 am # 14
Ulubiony system: Mrokohammer (warmłot by Mroko)
Odpowiedz z cytatem
Troche ma.

Ale do rzeczy. Systemik ok dla wiary nie dokońca patrzących na staty i sporo możliwości. Tylko że prawie kązdy prawie zawsze będzie wybierać B. silny ,B. szybki lub B. wytrzymały. Oczywiście że nie każdy wybierze ale każdy grający wojem. Mógłbyś dać do wyboru graczą 2 umiejętności prócz tych maxymalnie wypasionych a dwie niech losują ze wszystkich.

Zrezygnował bym z PPeków Twisted Evil

ManJak ,Moria ,Morgoth ,Oktawius wybaczcie że znikłem bez dania znaku. Mam nadzieje ze nie obedrzecie mnie ze skóry!

Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bractwo RPG Strona Główna -> Twóry własne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
   Widok do druku
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Airline Tycoon Hangar, Muzyczny Infoserwis, Zakłady, Bukmacher, kurtyny ppoż, Kabarety, nic, Lost download, kursy językowe efs kraków, tłumaczenia niemiecki, Projekty domów na wąską działkę