Jaki mam pomysl na bijatyke.. Uwazam ze podrezcnikowa jest troche do kitu.. Pisze teraz o 1 ed.
Po pierwsze obrazenia z -2 robie na +0.
I kiedy nie posiadamy bijatyki modyfikator -20 do Ww Zostaje.
Jak liczymy obrazenia.. Po pierwsze podwajamy wartosc pancerza kiedy walczymy wrecz, po drugie jezeli na koscie na obrazenia wypadnie 6 nie przezucamy wyniku..
Co to ma na celu... Jak mamy zabic lapa to nie w 1 uderzeniu (brak przezutu). Ktos moze powiedziec ze jest to mozliwe.. No jasne jak masz jakies 7 sily i rzucisz na trafienie i okaze sie ze leci w glowe potem na K6 wypadnioe powyzej 4 to masz spora szanse aby to uczynic...
Dlaczego podwajamy pancerz... Niewiem czy sie biliscie z kims w kurtce ze skory? Jezeli tak to wiecie ze lubi ona amortyzxowac uderzenie.. Dlatego jezeli ktos posiada pancerz to go podwajamy. Kiedy pancerz jest metalowy nie musze tlumaczyc chyba dlaczego zwiekrzamy jego wartosc? Pozatym kiedy on metalowy jest stawiamy ze w walce trafiamy w niejsca gdzie go niema albo sa od niego zapiecia itp.. Jakby oprzeciwnik byl w plytowce to nawet niema co rozpatrywac obrazen w walce na piesci.. Majwyzej mozecie celowac w glowe (jezeli niema chelmu)
Trochę bez sensu. Podoba mi sie sprawa z podwojonym pancerzem, jednak obrażenia +0 to stanowczo za dużo. Czemu? Bo sztylet, który jest bronią niebezpieczniejszą, ma obrażenia -1. Więc wręcz jest groźniej?
Ja bym zrobił tak. Bez bijatyki mamy cechy -2 od obr, WW się nie zmienia, jednak jeśli walczymy z uzbrojonym przeciwnikiem, mamy -20 do trafienia. Jednak tylko, jeśli jest on nie uzbrojony.
Bijatyka nie zwiększa nam obrażeń, lecz powoduje, że nawet jeśli przeciwnik ma broń, nie odnosimy modyfikatoru -20 do WW. Jeśli walczymy też z nieuzbrojonym przeciwnikiem, który nie ma Bijatyki, dostajemy +10 przy testach uników i przy parowaniu.
Na przezucenie z piachy sie nie zgadzam moga z tego wyjsc hity powalajace trolla. Sztylet ma -1 a bijatyka nic, ale zostaje Ci przezut, mozesz parowacv uzbrojonego wroga (Wrogu). Pozatym wg mnie to ze umisz sie trzaskac nie oznbnacza ze zadajesz poterzniejsze odrazenia.. To oznacza tylko tyle ze wiesz gdzie trafic (oddane w Ww).
Co do momentu kiedy przeciwnik posiada bron... Brak bujatyko iznacza ze wrog jest a)pierwszy, b) nie parujesz delikwenta, c) przeciwnik ma +10 to Ww.
Bijatyka: a) kolejniosc normalnie b) tylko jezeli jestes pierwszy w inicjatywie i z -10) c) brak
_________________ Gdzie jest Bog czego chce czy mnie slyszy? Nie
Gdzie jest Bog czego chce czy mnei kocha? NIE
Gość
Ja to widzę tak:
- podwojenie pancerza
- brak przerzutów
- obrażenia z piąchy -2, natomiast +20 do Inicjatywy i +10 do Ww
- kopniak -1, 0 I; -5 Ww
Dodanie umiejętności Bijatyka neutralizuje tylko i wyłącznie mod. -20.